Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin’in Filistin sorununda özel çıkarları olmadığını, barışa yararlı olan her türlü girişime kararlılıkla destek verdiğini, Filistin ile İsrail arasında uzlaşmanın sağlanması için Çin’in elinden geleni yapacağını belirtti.

Rusya ve Çin, dün ABD'nin Filistin ile İsrail arasındaki duruma ilişkin hazırladığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar taslağını veto etti. Birleşik Arap Emirlikleri de karar taslağı için hayır oyu kullandı. Diğer yandan başta ABD ve İngiltere olmak üzere bazı ülkelerin karşı çıkması nedeniyle Rusya’nın hazırladığı karar taslağı da kabul edilemedi.

Sözcü Mao Ning bugün düzenlenen olağan basın toplantısında Çin’in konuyla ilgili tutumunu yineledi.

Mao Ning, “Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylama sonrasında yaptığı açıklamada Çin'in tutumunu kapsamlı bir şekilde açıkladı. Çin'in tutumu gerçeklere ve adalete dayanmaktadır ve başta Arap ülkeleri olmak üzere uluslararası toplumdan yükselen güçlü seslerle uyumludur.” diye konuştu.

Mao Ning, Filistin-İsrail çatışmasının tırmanmasından bu yana Çin'in, Güvenlik Konseyi'ne bir an önce Filistin ile İsrail arasındaki duruma ilişkin anlamlı adımlar atması ve bağlayıcı kararlar alması çağrısında bulunduğuna dikkat çekti.

Mao Ning, Güvenlik Konseyi’nin eylem ve kararlarının tarihi gerçeklere dayanması ve Arap ülkelerinin tutumunu ve görüşlerini dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Mao Ning, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleri ve uluslararası toplumla birlikte ateşkesi sağlamak, sivilleri korumak, daha büyük bir insani felaketi önlemek ve Filistin sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesinde sorumlu ve yapıcı rol oynamak için ortak çaba harcamaya devam edeceğini ifade etti.

Hibya Haber Ajansı