WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
GÜNCEL

Müşterek Mekan’da bağımsızlık mücadelesi ve Cumhuriyet konuşuldu

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Müşterek Mekan Buluşmaları kapsamında “Bağımsızlık Yolunda Bir Ulusun Onurlu Mücadelesi” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

Müşterek Mekan’da bağımsızlık mücadelesi ve Cumhuriyet konuşuldu
Paylaş:

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Müşterek Mekan Buluşmaları kapsamında “Bağımsızlık Yolunda Bir Ulusun Onurlu Mücadelesi” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

Üç Fidan Gençlik Parkı’nda düzenlenen buluşmada, bağımsızlık mücadelesi tarih ve gazetecilik perspektifinden ele alındı.

Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlüğünü akademisyen Orhan Şener Deliormanlı üstlendi. Etkinliğe gazeteci-yazar Özlem Özdemir ve gazeteci Ünsal Ünlü konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşiyi Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile eşi Nuray Özdemir, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve çok sayıda vatandaş takip etti.

Gazeteci-yazar Özlem Özdemir, konuşmasında 30 Ağustos’un bağımsızlığın elde edilmesinin son adımı olduğunu söyledi. İşgale karşı Anadolu halkının kadın ve erkekleriyle birlikte tek yürek olarak kenetlendiğini belirten Özdemir, Türk kadınının Milli Mücadele’deki rolünün kritik önem taşıdığını vurguladı.

Özdemir, bağımsızlığın kazanılması için verilen mücadelenin kararlılık gerektirdiğini belirterek,“30 Ağustos, bağımsızlık demek, özgürlük demek, dimdik ayakta durmak demek. Yani bağımsızlık dilenilmez, elde edilir, inat edilir, kazanılır, savaşılır.” dedi.

Atatürk’ün aldığı kararları kişisel menfaatlerden uzak, tamamen vatan ve millet için şekillendirdiğini ifade eden Özdemir, Atatürk’ün askeri zekâsı ve vatan sevgisinin eşsiz olduğunu dile getirdi.

Gazeteci Ünsal Ünlü ise 30 Ağustos Zaferi’nin ilk günden itibaren planlanan bir inancın sonucu olduğunu belirtti. Cumhuriyet’in süreç ve sonuç bakımından bir kadın devrimi olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Ünlü, Atatürk’ün liderlik anlayışına da değindi.

Hayatının büyük bölümünü cephede geçiren Atatürk’ün, “Savaş, vatanın zaruri hayatı söz konusu değilse bir cinayettir” sözünü hatırlatan Ünlü, Atatürk’ün cephe ziyaretlerinde karar alma süreçlerinde komutanlarla uzun uzun istişare ettiğini anlattı.

Ünlü, Atatürk’ün komutanların karar süreçlerine katılımını sağladığını ve emirlerin onların kendi imzalarıyla yayımlanmasını istediğini belirterek “Burada insanlara özgüven aşılıyor. Yani sadece ben yapmadım, sen de yaptın diyor. ‘Bu bir kişinin zaferi değildir’ der. Sıkça söyler. Bu bir kişinin zaferi değil. Bir milletin zaferi. Çünkü biz hep beraber yaptık bu işi.” dedi.

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Orhan Şener Deliormanlı da konuşmasında Atatürk’ün psikolojik dayanıklılığına dikkat çekti.

Etkinlikte bağımsızlık mücadelesinin farklı yönleri ele alınırken, Milli Mücadele’nin toplumsal dayanışma boyutu, kadınların mücadeledeki rolü, Atatürk’ün liderlik anlayışı ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, konuşmacılara teşekkür ederek hediye takdim etti.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.