Çin'in Orta Doğu Özel Elçisi Zhai Jun, dün Suudi Arabistan'a ulaşarak Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci ile bir araya geldi. İki taraf, Çin-Suudi Arabistan ilişkileri ve Filistin-İsrail çatışmasının en son gelişmeleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Zhai Jun, Filistin-İsrail çatışmasının mevcut durumunu ciddi olarak nitelendirerek, çatışmanın birçok sivilin yaşamını yitirmesine ve insani durumun kötüleşmesine yol açmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Zhai, ancak derhal bir ateşkes sağlanması ve gerginliğin hafifletilmesi durumunda, sorunun siyasi yollarla çözülmesi için gerekli şartların oluşturulabileceğini belirtti.

"İki devletli çözüm" planının temel alınarak Filistin-İsrail barışçı görüşmelerinin yeniden başlatılmasının, çatışmanın tekrarlanmasını engelleyebilecek tek gerçekçi çözüm olduğuna işaret eden Zhai Jun, Çin'in Suudi Arabistan ile yakın teması sürdürmeye, barış inşa etme çabalarını desteklemeye ve Filistin sorununun mümkün olduğunca erken, kapsamlı ve adil bir şekilde çözülmesini ilerletmeye hazır olduğunu ifade etti.

Mühendis Velid el-Hireyci ise görüşmede, Suudi Arabistan'ın Filistin-İsrail gerginliğinden ciddi endişe duyduğunu, sivillere yönelik tüm saldırılara karşı olduğunu belirtti. Tüm tarafların derhal ateşkese gitmeleri, uluslararası insancıl hukuka uyum sağlamaları ve Gazze'ye daha fazla insani yardım malzemesinin girişini temin etmeleri gerektiğini vurguladı.

Mühendis Velid el-Hireyci, Suudi Arabistan'ın, Çin'in uzun süredir Filistin sorununa adil bir tutum izlemesini takdirle değerlendirdiğini belirterek, Çin ile birlikte bölgede barış ve istikrarı sağlamak için ortak çaba harcamaya hazır olduğunu kaydetti.

Hibya Haber Ajansı