Geçtiğimiz yıl Çukobirlik’in kilogram başına 21 TL ile satın aldığı pamuğun bu sene 18,5 liraya düşmesinin çiftçileri cezalandırmak olduğunu ifade eden Ekmen, pamuk için verilmesi fiyatın 25 TL olduğunu ve çiftçilerin zaten bu pamuğu kilogram başına 25,5 TL’ye ürettiğini belirtti.

Pamuk üreticisine verilen desteğin de oldukça az olduğuna dikkat çeken Ekmen, pamuk için verilen 1,6 TL’lik fiyat fark desteğinin 5 liraya çıkması gerektiğini savundu.

Pamuk üreticilerinin yıllık 1 milyon ton üretimle Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısını karşıladığını belirten Ekmen, buna rağmen yerli çiftçilerin zarar etmesinin ve ithalatın desteklenmesinin izaha muhtaç bir durum olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorular yöneltti:

“Ülkemizdeki yerli pamuk üretimi yıllık 1 milyon ton ile ihtiyacımızın yarısını karşılayacak düzeydeyken, bu orandan daha fazlası Özbekistan, Kırgızistan ve Yunanistan gibi ülkelerden ithal edilmekte. Bugün yerli pamuğun kilosu 1,6 dolar iken, ithal pamuğun kilosu 2 dolar civarındadır. Peki soruyorum, Diyarbakır’da, Şanlıurfa’da çiftçimiz pamuğunu zararına satmak zorunda bırakılırken, biz neden Yunanistan’dan 158 bin ton pahalı pamuk ithal ediyoruz? Kendi çiftçisi çile çekerken, yurtdışından daha pahalıya mal ithal etmeyi hangi sözle izah edebiliriz?”

Hibya Haber Ajansı