Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100.yılında Muğla’ya kazandırdığı Anıt “Cumhuriyet’in Kuruluşunun Yüzüncü Yılı Ve Gelecek Yüzyıllar” teması ile Heykeltraş Prof. Dr. Rahmi Aksungur tarafından tasarlandı ve 100.Yıl Anıtı Cumhuriyet’in karşılaştığı tüm engelleri aşarak sonsuza kadar yaşayacağını vurguluyor. Eş yükseltide iki kaide üzerinde yükselen anıtta kaidenin bir tanesi Avrupa kıtasını diğeri ise Asya kıtasını ifade ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu iki kıta üzerinde kurulup yükseldiğinin anlatıldığı heykelde aradaki boşluk iki kıtayı ayıran Marmara Denizi ve boğazları temsil ediyor.

Heykelde iki tarafa bakan Atatürk Portresi bir tarafta “Çanakkale Geçilmez”, diğer tarafta da “Geldikleri Gibi Giderler” sözlerine atıfta bulunuluyor. İki parça olarak yükselen anıtın kaideye oturan eteklerinde Kurtuluş Savaşı’na katılan, şehit düşen, gazi olan isimsiz kahramanları simgeleyen çınar yaprakları yer alıyor.

Anadolu topraklarında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Milleti’nin cesareti ve fedakarlığı ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100.yılını büyük bir coşku ve mutlulukla kutladıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Cumhuriyet’in 100.yılını Atatürk ve Cumhuriyet’in yolundan 100 yıldır ayrılmayan Muğla’da 100.yıl Anıtı ile ölümsüzleştirdiklerini belirtti.

Başkan Gürün; “Büyükşehir olarak Cumhuriyeti’mizin 100.yılını Muğla’mızda anlamlı bir anıtla ölümsüzleştirmek istedik. 100.Yıl Anıtı Cumhuriyeti’mizi, kazanımları, tüm engelleri aşarak günümüze kadar sapasağlam gelmesini ve sonsuza kadar yaşayacağını anlatmalı, bugüne kadar Cumhuriyet yolunda Ata’mızla yürüyen Muğlalı hemşehrilerimizi de hatırlatmalıydı. İşte 28 Ekim’de açılışını yapacağımız 100.Yıl Anıtı hem Cumhuriyet’imizin sonsuza kadar ilelebet yaşayacağını yeni nesillere anlatacak hem de bizlerin bugün aydınlık bir şehirde yaşaması için büyük mücadele veren Atalarımıza saygımızın simgesi olacak.” dedi.

Hibya Haber Ajansı