ABD Başkanı Joe Biden, ABD’yi ziyaret eden Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yle dün Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Görüşmede, Joe Biden’a Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in selamlarını ileten Wang Yi, ziyaretinin ABD’yle iletişimde bulunarak, iki ülke liderleri arsında varılan önemli uzlaşıların hayata geçirilerek ikili ilişkilerin istikrara kavuşturulmasını ve bir an önce sağlıklı ve istikrarlı gelişme rayına oturtulmasını sağlamayı amaçladığını ifade etti.

Tek Çin ilkesinin ve iki ülke arasında daha önce imzalanan üç ortak bildirinin, ikili ilişkilerin siyasi zeminini oluşturduğuna dikkat çeken Wang Yi, Washington’un Beijing ile ilişkilerini istikrara kavuşturma ve iyileştirme yönündeki beklentilerine önem verdiklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Wang, “Dünyaya, tarihe ve halka karşı sorumlu bir tavırla Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ileri sürdüğü karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı iş birliği ilkeleri doğrultusunda, ikili ilişkilerin gerçek anlamda istikrara kavuşturulmasını ve iyileştirilmesini hızlandırmalıyız. Bu, iki ülke ve halkın temel çıkarlarına uyduğu gibi, uluslararası toplumun da ortak beklentisidir.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e selamlarını ileten ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Çin’le ilişkilerine önem verdiğini ve küresel meydan okumaları göğüslemek için Çin’le iletişimi sürdürmeyi istediğini ifade etti.

Wang Yi, ABD ziyareti sırasında ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’le iki görüşme gerçekleştirdi. Wang, ayrıca ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de bir araya geldi.

Hibya Haber Ajansı