Kurtulmuş'un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Bu Meclis, çok tarihi kararların alındığı bir Meclistir. Denebilir ki Meclis-i Mebusan’ın son binası, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de ilk binasıdır. Bu Meclis'te nice kararlar alınmış, Cumhuriyetin ilanı gerçekleşmiş Misakı Milli’nin tespiti ve ilanı yine bu binada gerçekleşmiştir.

Değerli milletvekilleri 19 Mayıs 1919’da silah arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Paşa Cumhuriyetin ilk ateşini yakmıştı.

Dün Osmanlı Devletini parçalayabilmek adına birleşen tüm şer güçlerini bugün de Orta Doğu’yu kan gönlüne çevirmekle meşgul olduklarını hepimiz üzülerek izliyoruz.

Tüm dünyanın gözleri önünde acımasızca katledilen ve soykırıma tabi tutulan Gazzeli ve Filistin halkı geçen yüzyılda Cumhuriyetimize giden tüm savaşlarda tüm cephelerde Anadolu insanıyla birlikte olmuş, dedelerimizde aynı cephede savaşmışlardır.

Genelkurmay Başkanlığımızın şehit defterlerinde isimleri yazılı olan 554 Filistinli şehidimiz mevcuttur. Bunların her birisini saygıyla anıyorum.

Geçmişte emeği bulunan şerefle şanla mücadele etmiş bütün ecdadımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Cumhuriyet hepimizin baş tacı, hepimizi içine alan bir ortak çatıdır. Bu kutsal çatıda görev yapan milletvekilleri olarak en büyük şevk kaynağımız Meclisimize milletimizin duyduğu güven ve Cumhuriyetimizin sonraki asırlara çok daha güçlü bir şekilde taşıyabilme arzusundaki heyecandır."

Hibya Haber Ajansı