Bursa büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet’in 100’üncü yılında kahraman Türk kadınlarının tarihte bıraktığı ize dikkat çekildi. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki tiyatral gösteride milli mücadele kahramanları Nene Hatun, ilk kadın meclis üyesi Hafız Selban İzmeli, Gazi Halime Çavuş, Halide Edip Adıvar, Tayyar Rahmiye, Gördesli Makbule, Kara Fatma, Nezahat Onbaşı, Çete Emirayşe ve Şerife Bacı karakterleri, canlandırmalarla Bursalıları bir asır öncesine götürdü.

Etkinlikte konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sözlerine Filistin’de yaşanan insanlık dramını anlatarak başladı ve “Bu zulmü, bu vahşeti bir kez daha lanetliyor ve Müslüman kardeşlerimiz üzerindeki kara bulutların bir an önce dağılmasını diliyorum.” dedi.

''Yeniden var oluş mücadelesi''

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100’üncü yıl dönümünü büyük bir coşku ve gururla kutladıklarını dile getiren Başkan Aktaş, “100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti, ülkemizin tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Cumhuriyetimizin 100. yılını coşkuyla kutladığımız bu özel günde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Özgürlüğün, bağımsızlığın, eşitliğin ve adaletin teminatı olan Cumhuriyetimizin temellerini, birlik ve beraberlik içinde attık. Türk milleti, kadınıyla erkeğiyle millî mücadeleyi kendisine ülkü edindi. Bu yeniden varoluş mücadelesinde özellikle kadınların rolü bir hayli fazlaydı. Onların gerek cephede gerekse cephe gerisinde verdiği destek hepimiz için örnek olmalı. Bu gösteride geçmişin izinde geleceğe iz bırakacak kadınları daha yakından tanıyacağız. Kara Fatmalar, Nene Hatunlar, Şerife Bacılar...” diye konuştu.

''Tek yürek olmayı başarıyoruz''

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ta sözlerine Filistin’de yaşanan soykırıma değinerek başladı ve “Gazze’de insanlık dramı yaşanıyor. Soykırımdan dolayı İsrail’i nefretle kınıyorum.” dedi.

Cumhuriyet’i Türk milletine armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle yad eden Demirtaş, “Burada, dillerinde duaları, omuzlarında tüfekleri, yüreklerindeki vatan sevgisiyle milli mücadeleye damga vuran kadınlarımızın birbirinden anlamlı hikayelerini izleyeceğiz. Zamanda 100 yıl geriye gidecek yedi düvele karşı verdiğimiz mücadelede anaların rolünü yüreklerimizde hissedeceğiz. Bu destanın başrolü, kadını-erkeği, yaşlısı-genci, askeri-sivili ile tek vücut olan büyük Türk milletidir. Anadolu kadını sadece cephe gerisinde çiftle çubukla uğraşmamışlar, bizzat yurt savunmasında görev alıp, çatışmalara katılmıştır. Dün olduğu gibi bugün de kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla söz konusu vatan olduğunda gerisi teferruattır diyen bir millet olduğumuzu göstermeye devam ediyoruz. Zaman, mekan değişse de toprak o topraktır, maya o mayadır diyerek vatan, millet, bayrak, devlet, ezan söz konusu olduğunda tek yürek olmayı başarıyoruz.” diye konuştu.

Etkinliğin sonunda salonda Türk Bayrakları dalgalanırken, yüzüncü yıl marşı hep bir ağızdan söylendi.

 

 

Hibya Haber Ajansı