ANKARA (AA) - Aksa Doğalgaz, Dünya Tasarruf Günü kapsamında enerji verimliliğine ve tasarrufun önemine dikkati çekti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, evleri ısıtmak, mutfakta yemek pişirmek ve banyoda sıcak su ihtiyacını karşılamak için kullanılan doğal gazda sıcaklık ayarının sadece 1 derece düşürülmesiyle yüzde 7 tasarruf sağlanabiliyor.

Öte yandan, yanma teknolojilerine göre yoğuşmalı ve yoğuşmasız kombilere ısınma mevsimi öncesinde bakım yaptırılması gerekiyor. Periyodik bakım cihazın ömrünü uzatırken, verimli çalışan cihaz doğal gaz kullanımını azaltıyor.

Doğal gaz kullanımının mutfakta ve sıcak suda tüpe göre 5 kat, ısınmada ithal kömüre göre 4 kat ve elektriğe göre 3 kat daha ekonomik olduğuna işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Isı kaybının yaşandığı veya ısı yayılımının engellendiği durumlarda kombi daha fazla çalışarak doğal gaz kullanımını artırıyor. Bunu önlemek için radyatörlerin önü örtülmemeli ve kapatılmamalı. Yeni çalıştırılan kombi soğumuş evi ısıtabilmek için daha fazla çalışarak doğal gaz tüketimini artırıyor. Bundan dolayı meskenlerden kısa süreli ayrılık durumlarında kombiyi kapatmak yerine kısık derecede çalıştırmak önemli. Evi istenilen sıcaklığa ulaştırmak ve bu sıcaklığı koruyabilmek için kombinin gerektiği kadar çalışmasını sağlayan oda termostatı, yüzde 15'e varan oranlarda tasarruf edilmesine olanak sağlıyor. Sıcak, sağlıklı ve tasarruflu bir kış geçirmek için yoğuşmalı kombiler standart cihazlara oranla yüzde 15 daha verim sağlıyor. İhtiyaçtan daha büyük-küçük kapasiteli kombi almaya da gerek yok çünkü verim düşebiliyor. Evlerde ısı kaybını önlemek için çatının, duvarların ve pencerelerin yalıtımına önem vermek gerekiyor. Tasarruf oranı çatı ve pencere yalıtımı yapıldığında yüzde 30'a ulaşırken, dış duvar yalıtımı yapıldığında yüzde 40'a çıkıyor. Sıcak suyun radyatöre geçişini kontrol eden termostatik vana, bu suyu ayarlanan sıcaklık değerine erişince kısıyor veya kapatıyor. Doğru zamanda su akışının kesilmesiyle verim elde ediliyor. Termostatik vana kullanımı yüzde 15'e varan oranda tasarruf sağlıyor."