Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmada sırasıyla; Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.

Toplantının “19 Ekim Muhtarlar Günü” dolayısıyla gecikmeli olarak düzenlendiğini aktaran İmamoğlu, konuşmasının büyük bölümünü, 29 Ekim 1923’te kurulup, dün itibariyle 100 yaşına giren Türkiye Cumhuriyeti’ne ayırdı. İmamoğlu, özetle şunları söyledi:

“Sizlerin de katkılarıyla, İstanbul'u bir şenlik alanına dönüştürdük. Milyonlarca insanımız sokaklarda, caddelerde, meydanlarda etkinlik alanlarında, sahillerde Cumhuriyetini kutlamanın onurunu yaşadı. Bu güçlü kutlama için, 100 yılda bir göreceğimiz bu kıymetli anını milletçe sahiplendiğimiz için de çok mutluyum. Bu bakımdan sizin şahsınızda, tüm İstanbullu hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum.”

“İBB Başkanı olmam, tam da Cumhuriyet mucizesidir”

İmamoğlu, Cumhuriyetin aynı zamanda bir eğitim devrimi olduğunu belirterek, “İnsanlarımızın eğitim almasını, memleketinden, dünyadan haber almasını sağlayan bir düzene kavuşmuştur. Evet cumhuriyetin ilk yıllarında doğan ve ilkokula giden rahmetli dedem, ardından babam bir ileriye götürdü. Sonra biz bir ileriye götürdük. 40 haneli köyde bir doğmuş bir çocuğun, bir bebeğin dördüncü kuşakta, Cumhuriyetin bir nimeti olarak dünyanın en güzel şehri İstanbulumuza Belediye Başkanı oluyorsanız; işte bu tam da Cumhuriyet mucizesidir, Cumhuriyetin başarısıdır.” dedi.

“Muhtarlar, demokrasimizin Türkiyemizdeki başlangıç noktası”

Muhtarları, ‘Demokrasimizin Türkiyemizdeki başlangıç noktası’ olarak niteleyen İmamoğlu, “İyi bir iş birliği oluşturduk. Daire Başkanlıklarımızı kurduk. Daire başkanlığımız bünyesinde müdürlüklerimizi oluşturduk. Ve şimdi sizlerle birlikte bunu daha da ileri taşıyoruz. Destek ve yardımlarımızı daha yukarıya taşıyoruz. Kanunun verdiği yetkiyi, bütçe olanaklarımıza göre en üst seviyeye taşıma konusunda da kararlıyız” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, muhtarlığın yerel yönetimlerin önemli parçası haline getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Kararlı tutumumuz, zamanı geldiğinde yerel yönetimlerdeki siyasi duruşumuzun karşılığı olarak sizlere gerekli önemi veren ve iş birliğini kuran sistemi, ileride inşallah Türkiye'mizin her yerine yayacak ve muhtarlığı hak ettiği seviyeye taşıyacak yerel düzenlemeleri de yereli güçlendiren ve gerçekten hak ettiği seviyeye taşıyacak kişiler bizler olacağız” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı