WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
EKONOMİ

Jeopolitik gelişmeler küresel risk iştahını belirleyecek

İstanbul, 12 Ekim (Hibya)- Gedik Yatırım analizinde, ABD-İran arasındaki diplomatik temaslar, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler, Rusya-Ukrayna cephesinden gelecek haberler ve enerji fiyatlarının seyrinin küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olmaya devam edeceği belirtildi.

Jeopolitik gelişmeler küresel risk iştahını belirleyecek
Paylaş:

Gedik Yatırım analizine göre, İran’ın ABD’nin teklifini yetersiz bulması, Hürmüz Boğazı’nda tankerlere yönelik saldırıların devam etmesi ve Husilerin Suudi Arabistan’ın Riyad Havalimanı’nı hedef almasının ardından havalimanının geçici olarak kapatılması, küresel çapta jeopolitik risk ve belirsizlikleri gündemde tutuyor.

Analizde, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya ile Ukrayna arasında enerji altyapılarına yönelik saldırıların durdurulmasını öngören bir ateşkes sağlandığına ilişkin açıklamasının dikkat çektiği belirtildi. Rusya’nın dizel ihracatına yönelik yasağı kısmen kaldırarak küresel piyasalara yakıt arzını artırma adımının ise enerji fiyatlarındaki yükselişi sınırlamaya yönelik gelişmeler arasında öne çıktığı ifade edildi.

Yurt içinde tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin TBMM’ye sunulduğu belirtilen analizde, teklifin tasfiye sürecinin işleyişi, fon varlıklarından hukuka aykırı şekilde çıkarılan değerlerin geri kazanılması ve yatırımcılara yapılacak ödemelerin çerçevesini belirleyeceği kaydedildi. Teklifin 14 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesinin beklendiği aktarıldı.

Gedik Yatırım, BIST 100 Endeksi’nin cuma günü 12 bin 208 ile 12 bin 331 seviyeleri arasında hareket ederek günü yüzde 0,43 yükselişle 12 bin 266 puandan tamamladığını belirtti. İşlem hacminin 114,1 milyar TL olduğu ifade edildi.

Analizde, eylül ayı ortalarında başlayan sert düşüşlerin ardından takip edilen tepki hareketlerinin zayıf işlem hacmi nedeniyle kalıcı olmadığı belirtildi. Endekste tepki yükselişlerinin devamında 12 bin 331, 12 bin 390 ve 12 bin 528 seviyelerinin direnç, 12 bin 208, 12 bin 38 ve 11 bin 926 seviyelerinin ise destek olarak takip edileceği kaydedildi. BIST 100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı başlamasının beklendiği bildirildi.

Gedik Yatırım ayrıca Rusya’nın Putin-Trump anlaşması kapsamında başlangıçta 500 bin ton dizel ihracatına izin vererek dizel ihracat yasağını kısmen kaldırdığını belirtti. Trump’ın ise Rusya’nın ilk etapta 300 bin tondan fazla, ardından kasım ayında 500 bin ton ve sonrasında 1 milyon ton dizel tedarik edeceğini söylediği aktarıldı.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin Rusya menşeli dizelin satışı, teslimatı, tahliyesi ve ithalatına ilişkin işlemlere 7 Nisan 2027’ye kadar izin veren genel lisans yayımladığı belirtildi. Gelişmenin Tüpraş açısından sınırlı negatif değerlendirildiği analizde, ilave Rusya dizel arzının dizel fiyatları ve orta distilat crack marjları üzerinde baskı oluşturabileceği ifade edildi.

Analizde, ilk etapta tahsis edilen 500 bin tonluk miktarın sınırlı olduğu, ancak daha yüksek hacimlerin planlandığı şekilde gerçekleşmesi halinde riskin daha belirgin hale gelebileceği belirtildi. Yalnızca ilk 500 bin tonluk tahsisin Tüpraş’ın kâr görünümünü önemli ölçüde değiştirmesinin beklenmediği, ancak ilave ihracatın sürdürülebilir hale gelmesinin dizel crack marjları açısından daha büyük bir risk oluşturabileceği kaydedildi.

Dolar/TL’nin düşük volatilitede sınırlı ve kademeli yükseliş eğilimini sürdürdüğü belirtilen analizde, kurun 08.00 itibarıyla 49,33 civarında seyrettiği aktarıldı. Küresel tahvil faizlerindeki yükseliş trendi ve dolar endeksindeki değerlenmenin izlendiği, yurt içinde ise beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin ardından TCMB faiz oranlarındaki düşüş için alan açıldığı ifade edildi.

Tahvil piyasasında 10 yıllık uzun vadeli hazine tahvil faizinin yüzde 35,52’de sabit kaldığı, 2 yıllık kısa vadeli tahvil faizinin ise 16 baz puan düşüşle yüzde 39,59 seviyesine gerilediği bildirildi. ABD hazine tahvillerinde 2 yıllık faizin yüzde 4,79, 5 yıllık faizin yüzde 5,02 ve 10 yıllık faizin yüzde 5,24 seviyelerinde olduğu kaydedildi.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.