Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy turizmde 3'üncü çeyrek rakamlarını açıkladı. 

Bakan Ersoy'un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Turizmde ziyaretçi sayısı ilk 9 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12.4'lük artışla 45.2 milyon oldu Kişi başı gecelik harcama yüzde 54,8 arttı.

Konaklama tesislerinin nitelik kazanması yeterli değil, personelinde nitelikli olması gerekiyor.  gerekiyor. Turizm meslek liselerinin teknik lise seviyesine yükseltilmesi projesinde beklentimiz üzerinde bir gelişme oldu. 

Müfredatlarında değişikliğe gittik lisan ağırlıklı eğitim veriliyor.  Hem uygulamalı eğitimi düzgün alıyorlar hem lisan alarak mezun oluyorlar.

En az 200 tane meslek lisesini turizm teknik meslek lisesi olarak hizmet vermesini sağlayacağız. Sürdürülebilir konusunda konaklama sektöründe Türkiye dünyada örnek gösterilen ülke haline geldi. Konutlar tek seferde 100 gün ve daha kısa kiralanıyorsa bakanlığımızdan belge almak kaydıyla kısa süreliğine kiraya verilebiliyor.

Biliyorsunuz, Ayasofya e bulunduğu meydan UNESCO  Kalıcı Miras Listesi’nde. Burayla ilgili uygulamalarda UNESCO’nun tavsiyesini alarak uyguluyoruz.

UNESCO’nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024’ten itibaren Ziyaretçi Yönetim Planı Uygulamasına geçiyoruz. Uygulamanın amacı ziyaret kalitesi artırılmış olacak. Yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek.  Ayasofya koruma ve tanıtma odaklı çok ideal bir ekosisteme dahil edilmiş olacak.

Ayasofya'da ziyaretçi yönetim uygulamasına geçiyoruz. Ziyaret kalitesi ve güvenliği artırılmış olacak. Gözbebeği camimiz insanlığın ortak mirası cazibe merkezimiz Ayasofya koruma odaklı çok iyi ekosisteme dahil edilmiş olacak. İbadet amacıyla camiyi ziyaret eden Türk vatandaşlarının ibadet yerlerinde değişiklik yok.

Yabancı vatandaşların ziyaretleri için giriş kapısını değiştiriyoruz. Üst kottaki Topkapı Sarayı'nın olduğu üst kottaki kapıdan alıp galeri var, galeriyi hizmete alıp gezdirip çıkış kapısından çıkmalarını sağlıyoruz. Ziyaret ve kullanım yoğunluğu minimuma indirilerek ziyaret ile ibadet kalitesinin artırılması sağlanmış oluyor.

Ayasofya'yı ziyaret edenler cep telefonlarındaki uygulama üzerinden 16 dilde bilgilendirme yapılacak. Yabancıların ziyaretleri 15 Ocak itibarıyla ücretli olacak. Türk vatandaşları için ibadet ve ziyaret ücretsiz olacak."

Hibya Haber Ajansı