Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen gıdalar tüketmenin, her gün yeterince su içmenin, fast food tüketiminden kaçınmanın, lifli besinleri tercih etmenin ve beslenmede çeşitliliğe önem vermenin bağırsak sağlığını dolayısıyla bağışıklığın güçlü olmasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Batmacı, “Organik, mevsim sebze ve meyveleri tercih edilmeli, bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Rafine şeker ve doymuş yağlardan uzak durulmalıdır.” dedi.

''Probiyotik ve prebiyotik besinler tüketin''

Dr. Batmacı, ''Bağırsaklarımızda yaşayan, sağlık için yararlı bakteriler olan probiyotikler; zararlı bakterilerin bağırsak duvarından dokulara sızmasına engel oluyor. Zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Prebiyotikler ise; probiyotik bakteriler için besin ve enerji kaynağı olurken, probiyotiklerin çoğalmasını ve büyümesini sağlıyor.'' diye konuştu.

''Gereksiz antibiyotik ve sık ağrı kesici kullanmayın''

Batmacı, gereksiz antibiyotik kullanımından mutlaka kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, bilinçsiz ve gelişigüzel antibiyotik kullanmanın vücuda fayda yerine zarar verdiğini, bağırsak sağlığını da son derece olumsuz etkilediğini söyledi. Dr. Meltem Batmacı, özellikle doğumdan sonraki 0-18. aylar arası fazla antibiyotik kullanımının bağırsak florasını kalıcı olarak değiştirebildiği uyarısında bulunarak ''Sık ağrı kesici kullanımı da mide ve bağırsaklara çok büyük zarar verdiğinden mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.'' ifadesini kullandı.

''Stresi kontrol etmeyi öğrenin''

Dr. Batmacı, yapılan bilimsel çalışmaların; aşırı stresin mide ve bağırsak sistemini de doğrudan etkilediğini belirterek, gerekirse stres yönetimi konusunda bir uzmandan destek almakta fayda olacağını dile getirdi.

 

 

Hibya Haber Ajansı