Dün ABD’de veri akışı sakindi. Dolar endeksi haftaya düşüşle başlarken Fed öncesi piyasaların zaman oyalama taktiğine geçtiğini görüyoruz.  ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise sınırlı yükselişle haftaya başlarken bu sabah itibariyle %4.88 seviyesinden işlem görüyor. Piyasalar şu an tamamen Fed faiz kararına kitlenmiş durumda. Euro Bölgesi’nde ise Almanya’da 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin büyüme verisi beklentilerin üzerinde %-0.1 açıklanmasına rağmen Alman ekonomisi 3. çeyrekte daralma gösterdi. Alman ekonomisi bu yılın 1. çeyreğinde resesyona girmiş ve 2. çeyrekte resesyondan kurtulmuştu.

Alman ekonomisinde büyüme baskısı uzun bir süre daha devam edecek gibi gözükürken bunun Dax ve Euro üzerindeki yansımalarını takip edeceğiz. Almanya’da TÜFE aylık bazda %0.0 açıklanırken, yıllık bazda TÜFE ise %4.5’tan %3.8’e geriledi. Beklenti enflasyonun %4.0 geleceği yönündeydi. Veriler beklentilerin altında kaldı. Litvanya Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Gediminas Simkus, ECB’nin Aralık ayında faiz oranlarını artırmasına gerek kalmayacağını ancak gelecek yılın ilk yarısında faizleri düşürmeye başlamasının pek mümkün olmadığını ifade etti. Slovakya Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Peter Kazimir, faizlerin önümüzdeki birkaç çeyrek boyunca zirvede kalması gerektiğini, faiz indirimlerinin 2024'ün ilk yarısında gerçekleşeceğine dair beklentilerin tamamen yanlış olduğunun altını çizdi.

Dolar endeksinin haftaya satıcılı başlaması ile Eur/Usd ve Gbp/Usd paritesinde alımlar yaşandı. Japonya Merkez Bankası sabah açıkladığı faiz kararında faizleri %-0.10 seviyesinde sabit bırakırken daha fazla esneklik yaparak 10 yıllık Japon devlet tahvili getirileri için yeni referans noktası olarak %1,0'i kullanmaya karar verdi. Daha önce bu noktayı tavan olarak açıklamıştı. Japonya Merkez Bankası’nın sınırlı bu hamlesi piyasa beklentilerini karşılamayınca Yen para biriminde değer kaybı hızlandı. Çin’den gelen büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi 49.5 ile beklentilerin altında kalırken, imalat dışı PMI verisi de beklentilerin altında kalarak 50.6 puana geriledi.

Veriler Çin büyümesinin baskı altında kalabileceğini gösterirken küresel büyüme noktasında da tedirginlik arttı. Asya borsaları Japonya Nikkei hariç düşüş kaydetti. Japonya Merkez Bankası’nın mesajları Nikkei’yi pozitif etkiledi. ABD ve Avrupa borsaları ise haftaya tepki alımı ile başlayarak günü alıcılı tamamladı. Fed faiz kararı öncesi altın ve gümüş fiyatları haftaya satıcılı başlarken tamamen artık Fed faiz kararına göre hareket etmeye hazırlanıyor.

Bu yüzden değerli madenlerde yön kestirebilmek için Fed faiz kararını ve teknik seviyeleri yakından takip etmekte fayda var. Petrol fiyatları Cuma günü İsrail’in kara harekatı başlamadan önceki seviyeye geri çekilirken kısa vadede satış baskısı artmış gözüküyor. Ancak 4. çeyrekte petrol arzının azalacağı beklentileri petrol fiyatlarını her zaman yukarı çekme potansiyelinde tutacaktır.

 Bu yüzden petrol fiyatlarında kısa vadede karmaşık bir görüntü oluşmuşken yatırımcıların petrol konusunda dikkatli olması gerekmektedir. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, petrol ihracatçısı ülkelerin, Orta Doğu'daki jeopolitik krize dahil olması halinde fiyatların 3 haneye çıkabileceği uyarısında bulundu.

Bugün ABD’de konut piyasasına ilişkin gelecek verilerde konut fiyat endeksinin aylık bazda %0.5 gelmesi beklenirken, S&P/CS karmaşık -20 konut fiyat endeksinin yıllık bazda %1.8 geleceği öngörülmekte. Chicago PMI verisinin 95.4 puan gelmesi beklenirken, CB tüketici güven endeksinin ise 100.5 puan açıklanacağı tahmin edilmekte. Bugün Euro Bölgesi’nde ise sabah saatlerinde perakende satışlar beklentilerin altında %0.8 azalış gösterdi.

Açıklanacak enflasyon verilerinde TÜFE’nin yıllık bazda %4.3’ten %3.2’ye düşmesi beklenirken, yıllık çekirdek TÜFE’nin %4.5’tan %4.2’ye gerileyeceği tahmin edilmekte. 2023 yılının 3. çeyreğine ilişkin büyüme verisinin ise %0.0 geleceği öngörülmekte.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı