DEVA Partisi Manisa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf,  emekli maaşlarına her ay yüzde 4 ve 5 oranında gerçekleştiren ek ödeme ile ilgili şunları söyledi:

“2006 yılından önceki vergi iadesi yerine getirilmiş mevcut uygulama hem oransal olarak hem de reel olarak eski düzenlemeden kaynaklı gelir hakkını tam olarak sübvanse edememektedir. Artan dolaylı vergi oranları, hayat pahalılığı gibi ekonomik koşullar emekli vatandaşlarımızın vergi kaynaklı negatif transfer harcamalarını ne yazık ki arttırmıştır. Söz konusu artış karşısında %4-%5 olarak öngörülmüş ödenekler emekli aylıklarının genel düzeyinde gözle görülür bir artışa sebep olmamıştır”

Kavaf, yüzde 4 olan ek ödemenin yüzde 8’e, yüzde 5 olan ek ödemenin ise yüzde 10’a çıkarılmasını teklif etti.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde Kavaf, emekilere ödenen Ramazan ve Bayram ikramiyelerinin 2 bin TL'den 5 bin TL'ye yükseltilmesini teklif etti.

Emeklilerin emeklilik yıllarını yoksulluk içerisinde geçirmesinin Anayasanın “Sosyal devlet” ilkesiyle çeliştiğini belirten Kavaf, “Yıllar içerisinde hem aylık bağlama oranları hem de güncelleme katsayısı düşürülen emekli vatandaşlarımızın günümüzde yılda yalnızca 2 kez verilen 2000 liralık bayram ikramiyesiyle refahlarını sağlayabilmeleri mümkün olmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kavaf, birinci dereceden şehit yakınlarının taşıt alımında ÖTV istisnası kapsamından daha geniş çerçeveden yararlanması için 6/6/2002 Tarihli ve 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.

Şehit yakınlarına sahip çıkmanın devletin öncelikli vazifesi olduğunu vurgulayan Kavaf, “Mevcut yasa her ne kadar ÖTV istisnasını tanımlamış olsa bile şehidin geride bıraktığı ailesinin birinci dereceden yakınları arasında keskin bir ayrıma gitmiştir. Şehit vatandaşlarımızın geride kalan aile fertleri arasındaki sosyal statüleri, değişen medeni şartları gibi durumlar söz konusu istisna hakkının kapsamının genişletilmesini elzem kılmaktadır.” dedi.

Hibya Haber Ajansı