Türkiye’de hapis cezasını da içeren yaptırımlara rağmen özellikle kız çocuklarının erken yaşta evlilik ve çocuk sahibi olmalarının önüne bir türlü geçilemiyor. Her geçen gün artan çocuk yaşta evlilik ve çocuk sahibi olma sorunu katlanarak devam ediyor.

 

Son olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul’da 6 yaşındaki kız çocuğunun dini nikahla evlendirildiği iddiaları gündeme yine çocuk evliliklerini getirdi.

 

Biz de BİHA olarak Şanlıurfa’da son 3 yılda çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısını araştırdık.

 

URFA EN FAZLA ÇOCUK EVLİLİKLERİNİN YAŞANDIĞI KENTLER ARASINDA

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2019 yılında Türkiye geneli 18 yaşından küçük 17 bin 58 kız çocuğu evlendirildi. En çok kız çocuğu evlendirilen şehirler sıralamasında Gaziantep bin 245 ile ilk sırada, İstanbul bin 51 ile ikinci sırada, Şanlıurfa ise bin 1 ile üçüncü sırada yer aldı.

 

2019 yılına ilişkin dikkat çeken diğer bir veri ise ülkede 2019’da toplamda 15 yaş altı 157 kız çocuğun anne olması.

 

URFA 2020’DE İKİNCİ SIRADA

 

TÜİK’in 2020 yılı verilerine göre Türkiye’de 13 bin 14 kız çocuğu evlendirildi.

 

En çok kız çocuğu evlendirilen şehirler sıralamasında Gaziantep yine bin 1 ile ilk sırada yer aldı. Şanlıurfa’da ise iki yol önce evlendirilen kız çocuğu sayısı 867. Bu sayı ile Urfa, sıralamada ikinci sırada yer aldı. Şanlıurfa’yı 765 evlilik ile İstanbul takip etti.

 

2020’de ülke genelinde 15 yaş altı anne olan kız çocuğu sayısı bir önceki yıla oranla düşerek 119 oldu.

 

YİNE ŞAŞIRTMADI

 

TÜİK’in 2021 yılı verilerine göre ise Türkiye’de bir önceki yıla göre 18 yaş altı evlendirilen kız çocuğu sayısı artarak 13 bin 139’a yükseldi. Şanlıurfa ve komşu şehir Gaziantep en çok kız çocuğu evlendirilen şehirler sıralamasında şaşırtmayarak ilk iki sırayı paylaştı.

 

İlk sırada yer alan Gaziantep’te geçen yıl bin 86 kız çocuğu evlendirildi. Şanlıurfa, 955 kız çocuğunun evlendirilmesiyle komşu ili takip etti. İstanbul, 706 kız çocuğunun evlendirilmesiyle üçüncü sırada yer aldı.

 

2021 yılında Türkiye’de 15 yaş altı 117 kız çocuğu doğum yaptı.

 

URFA’DA AŞİRETLERLE PROTOKOL İMZALANMIŞTI

 

Türkiye’de en fazla çocuk evliliklerinin yaşandığı kentler arasında yer alan Şanlıurfa’da eğitimini yarıda bırakan, aile baskısı ile evlendirilen, sofrada yalnızca bir tabak azaltmak adına aileleri tarafından gelin edilen kız çocuklarının sayısı verileri de yansımış durumda.

 

Kentte bu evliliklerin önüne geçmek adına 2020 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, kentte etkili olan aşiret liderleriyle iş birliğine giderek protokol hazırladı. Protokol ile aşiretler, erken yaşta ve zorla evliliklere izin vermeyecekti. Ancak daha 18 yaşın altında oyuncak bebeklerini kenara bırakıp doğurdukları bebekleri kucağına alan çocukların içerisinde bulunduğu döngünün sona ermesi zor olacağa benziyor.

 

ÖZEL HABER – BİHA