UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell'ın yaptığı açıklamada, Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de 3 bin 400'ü çocuk olmak üzere 8 bin 300'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, 6 bin 300'den fazla çocuğun da yaralandığı belirtilerek Gazze'de her gün 420'den fazla çocuğun hayatını kaybettiği veya yaralandığı anlamına geldiği vurgulandı.

Bu olayların sadece Gazze Şeridi'nde olmadığı Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da en az 37 Filistinli çocuğun hayatını kaybettiği açıklanırken diğer taraftan 30'dan fazla İsrailli çocuğun da hayatını kaybettiği, en az 20'sinin ise Gazze Şeridi'nde rehin tutulduğu duyuruldu.

Russell, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise Gazze'de 21'i hastane olmak üzere sağlık tesislerine 34 saldırı olduğu, 35 hastaneden ise 12'sinin artık hizmet veremediğini belirtti. Saldırılarda en az 221 okul ve 177 binden fazla konutun hasar gördü veya yıkıldığını söyledi.

Gazze'de kalan az miktardaki temiz suyun da hızla tükendiğini belirten Russell, "Temiz suya erişim acilen sağlanmadığı takdirde, daha fazla sivil hastalanacak, susuzluktan veya su kaynaklı hastalıklardan ölecek. Bir de, hem İsrail hem de Filistin Devleti'ndeki çocuklar, sonuçları ömür boyu sürebilecek korkunç bir travma yaşıyor. Güvenlik Konseyi'nden, taraflara uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini hatırlatan, ateşkes çağrısı yapan, tarafların güvenli ve engelsiz insani erişime izin vermesini talep eden, kaçırılan tüm çocukların derhal ve güvenli bir şekilde serbest bırakılmasını talep eden ve taraflara, Çocuklara hakları olan özel korumayı sağlayın. Son olarak, sivillerin hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları hizmetlere erişebilmeleri için, İsrail'den Gazze'ye elektrik, yiyecek, su ve yakıt girmesini engellemeye yönelik tedbirler derhal tersine çevrilmelidir." ifadelerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı