Bugün ne bekliyoruz? Fed’in para politikası toplantısı kararlarının açıklanması öncesinde Asya hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenmektedir. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %2,41, Topix Endeksi %2,53 arttı. Japonya endeksleri Asya’daki kazançlara öncülük ediyor. Japonya Merkez Bankası (BoJ) bu hafta başında gerçekleştirdiği para politikası toplantısının ardından dün getiri eğrisi kontrolünü biraz gevşetmişti.

Çin’de Caixin imalat PMI verisinin ardından ana kara hisse endeksleri sınırlı alışlar ve satışlar arasında karışık seyretmektedir. Piyasa beklentisinin altında açıklanan Caixin PMI, imalat sektörünün ekimde hafifçe daraldığını işaret etti. Dünkü resmi Çin PMI verileri de imalat sektöründe daralma olduğunu göstermişti. Erken işlemlerdeki kazancını geri veren Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,19 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi %1,09, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,43 primli seyretmekte. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,10 artıda seyrediyor. ABD endekslerinde pozitif kapanışın ardından vadeliler satıcılı bir açılışı işaret etmektedir.

Avrupa piyasaları Fed kararları öncesinde güne pozitif başlamaya hazırlanıyorlar. İki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından bugün Fed, para politikası kararlarını açıklayacak. Enflasyonla mücadelede federal fonlama faizini geçen temmuza kadar neredeyse art arda artırımlarla %5,25-5,50 aralığına yükselten Banka’nın bu toplantıda faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmemektedir. Banka eylülde faiz artırımlarına ara vermişti. Fed yetkililerinin projeksiyonları bu yıl bitmeden (Aralık FOMC toplantısında) bir kez daha faiz artırımına gidileceğini işaret ediyor. Başkan Jerome Powell’ın da aralarında bulunduğu ABD’li politika yapıcılar faizlerin uzun süre yüksek seviyelerde kalacağını, enflasyonun hedeflenen seviyelere sürdürülebilir bir şekilde gerilemesi için büyümenin de yavaşlaması gerekeceğini ima etmeyi sürdürüyorlar.

Fed fonlama faizi vadeli kontratlarına göre piyasa beklentisi ABD’de faizlerin 2024 ortasına kadar düşmeyeceği yönünde. Bugün, ABD iş gücü piyasasına ilişkin önemli veriler açıklanacak. Fed’in faiz kararını açıklamasından önce eylül ayı JOLTs açık iş sayısı ve ADP Enstitüsünün ekim ayı özel sektör istihdam raporu yayımlanacak. JOLTs anketine göre ABD’de açık iş sayısı geçen yıl mart ayında tepe noktasını görmesinden sonra başlayan aşağı yönlü eğilimini koruyor. Üç aylık düşüşün ardından ağustosta sıçrama yapan JOLTs verinin eylülde biraz daha artması beklenmektedir. Hazirandan beri üç aydır azalan özel sektör istihdam artışının 89 binden ekimde 141 bine yükselmesi beklenmekte.

ADP verisinin ardından cuma günü istihdam raporu takip edilecek. Ayrıca, bugün, ABD’de ekim ayı ISM imalat PMI verisi takip edilebilir. ISM göstergesi sektörün geçen yılın son çeyreğinden bu yana daralmayı sürdürdüğünü işaret etmektedir. Ekimde 49 puan ile eylüle paralel açıklanma bekleniyor. Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ekim ayı Türkiye İmalat PMI Raporu takip edilecek. İmalat PMI eylülde 49 puandan 49,6 puana yükselse de eşik değerin altında kalarak sektörde daralmanın sürdüğünü işaret etmişti.

Eylül raporunda imalat sektörü üzerindeki enflasyonist baskıların belirgin bir şekilde azaldığına dikkat çekilmişti. Ayrıca, resmi enflasyon rakamları öncesinde bugün, İstanbul Ticaret Odası’nın (İSO) ekim ayı İstanbul enflasyon verileri takip edilebilir. İstanbul’da enflasyon eylülde aylık %5,46, yıllık %73,18 olmuştu.

Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa ve ABD hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. DAX Endeksi %0,64 ve CAC 40 Endeksi %0,87 arttı. FTSE 100 Endeksi ise yatay satıcılı bir görünümle bölgeden negatif ayrıştı. ABD’de Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endekslerinde yaklaşık %0,50 artış gerçekleşti. Dolar Endeksi (DXY) 106,7 puana yükselirken EUR/USD paritesi 1,057 seviyesine indi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %4,88 düzeyinde stabil kaldı. Ons altın %1’e yakın değer kaybıyla 1.981USD’ye geriledi. Brent petrol %1,71 düşüşle varil başına 85USD’den işlem gördü. (TSİ 21:30) Euro Bölgesi ekonomisinin (GSYH) 3Ç23 döneminde çeyreklik bazda fazla değişmemesi beklenirken %0,1 daraldı. Ayrıca Bölge’nin ekim ayı tüketici fiyatları yayımlandı. Açıklanan öncü verilere göre aylık TÜFE %0,1 ve yıllık TÜFE %2,9 arttı. Böylece hem aylık hem de yıllık TÜFE beklenenin biraz altında yer aldı. ABD’nin S&P/Case Shiller ağustos ayı 20 kent konut fiyat endeksi yıllık %2,2 artışla tahminleri aştı.

Ülkenin CB tüketici güven endeksi ekimde beklenen kadar olmasa da düşerek 102,6 puana indi. Böylece tüketici güveni mayıs ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. BIST 100 Endeksi dün 7.496-7.775 puan aralığında işlem gördü. Günün ikinci yarısında sertleşen satışlarla Endeks %2,58 düştü. Böylece gösterge endeks günü 7.514 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 87,96 milyar TL oldu. USD/TRY kuru sınırlı artışla 28,29 TL’ye yükseldi. EUR/TRY kuru ise %0,27 düşüşle 29,92 TL’ye geriledi. Gram altınsa 1.810 TL civarında stabil kaldı. TÜİK verilerine göre eylül ayında dış ticaret açığı 5,01 milyar USD oldu. Böylece ocak-eylül döneminde dış ticaret açığı 87,2 milyar USD ile rekor kırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı eylül ayında 5,8 milyon kişi oldu.

Kaynak: Piramit Menkul

Hibya Haber Ajansı