Çin, dün itibariyle Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını üstlendi. Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun dün Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen istişarelere başkanlık etti ve Güvenlik Konseyi’nin bu ayki çalışma planı onaylandı.

Zhang Jun, Filistin-İsrail durumunun bu ay Güvenlik Konseyi’nin gündemindeki en önemli konu olduğuna dikkat çekerek, daha fazla sivil kaybını, daha büyük insani felaketi ve çatışmaların yayılmasını önlemek için ateşkesi teşvik etmenin ve çatışmaların durdurulmasının en acil görev olduğunu belirtti.  

Zhang Jun Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanı olarak Çin’in, uluslararası toplumun çağrısına kulak vererek, ilgili taraflarla beraber Güvenlik Konseyi’nin zamanında sorumlu ve anlamlı bir kolektif eylemi teşvik edeceğinin altını çizdi.

Çalışma planına göre, Güvenlik Konseyi bu ay Filistin-İsrail çatışması, Suriye, Yemen ve Bosna-Hersek dahil olmak üzere bir dizi konuyu ele alacak. Çin'in önerisiyle Güvenlik Konseyi, 20 Kasım’da “Kalıcı Barış İçin Ortak Kalkınma” konulu açık oturum düzenleyecek.

Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını Güvenlik Konseyi’ne üye 15 ülke 1 aylık süreyle sırasıyla üstlenirken, Çin bu görevi en son 2022 yılının Ağustos ayında üstlenmişti.

Hibya Haber Ajansı