İZKİTAP - İzmir Kitap Fuarı, bir haftada genci, öğrencisi yetişkini on binlerce İzmirliyi ağırladı. İZELMAN A.Ş. ve KOSGEB desteğiyle yazar ve yayıncıları kitapseverlerle bir araya getiren fuara gelen kitapseverler, sevdikleri yazarları görebilme ve sohbet etme fırsatı buluyor. İzmirliler, gün boyu yayınevi stantlarını gezerek severek okudukları yazarların kitaplarını alırken çocuklar ve gençler de ağırlıklı olarak okul derslerine yardımcı olacak kaynak ve test kitaplarına ilgi gösteriyor. Fuar kapsamında düzenlenen söyleşi ve imza günleri de büyük ilgi görüyor. Çok sayıda yazar, imza günleri ile okurlarıyla buluşuyor. 

Şermin Yaşar söyleşisi büyük ilgi gördü

Yeni nesil edebiyatın güçlü kalemlerinden Şermin Yaşar da İzmir Kitap Fuarı’ndaki söyleşisiyle okurlarıyla bir araya geldi. Çocuklar ile büyükler arasında köprü kuran eserleriyle tanınan, 2021 yılında Deli Tarla kitabıyla Sait Faik Hikaye Armağanı’na layık görülen Şermin Yaşar’ın İZKİTAP’taki söyleşisi, özellikle ebeveynler ve çocuklardan yoğun ilgi gördü. Yazarın imza etkinliğinde de uzun bir kuyruk oluştu. Şermin Yaşar, söyleşisini takip eden çocuklara seslenerek, “Çocuk kalın, tüm çocuklar çocukluğunu doyasıya yaşamalı, kitaplarımda bunu sürekli anlatmaya çalışıyorum” dedi.

Ege otları konuşuldu

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ile Arkeolog ve Gıda Mühendisi Doç. Dr. Ahmet Uhri, İZKİTAP’ta Ege otlarını konuştu. İki akademisyenin birlikte gerçekleştirdikleri söyleşide, Betül Öztürk’ün yaklaşık 2,5 yıldır devam eden çalışmanın sonucunda yazdığı “Ege Otları” adlı kitap ve kitabın yazım yolculuğu, Ahmet Uhri'nin kitaba katkıları anlatıldı. İzleyicilerden yoğun ilgi gören söyleşide Ege Bölgesi ve yakın adalarda bulunan endemik bitkiler, otlar, bu otlardan yapılan yemekler ve bu otların kültüre olan etkileri anlatıldı.

Bağımsız kitapçıların sorunları konuşuldu

İZKİTAP - İzmir Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen “Cumhuriyet'in 100. Yılında Bağımsız Kitapçılar” konulu söyleşide Yerdeniz Kitapçısı Ortağı Nuray Önoğlu, Hermes Sahaf Kurucusu Ümit Nar ve Antik Sahaf Kurucusu İsmail Kün konuşmacı olarak yer aldı. Günümüzde yaşanan ekonomik, siyasi ve teknolojik gelişmelerin bağımsız kitapevleri üzerindeki etkilerinin konuşulduğu söyleşide, sadece ticari kaygılarla yapılan kitapçılığın, kültürel bir çoraklaşma tehdidini de beraberinde getirdiği vurgulandı.

Fuara ulaşım için düzenleme

Fuar boyunca, 700’ün üzerinde imza etkinliği, 86 söyleşi ve birçok farklı etkinlik düzenleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin fuaizmir’e ulaşımını kolaylaştırmak için de İZKİTAP’a özel ulaşım hatları oluşturdu. 92 numaralı Üçyol Metro-Fuar İzmir, 610 numaralı Gaziemir Semt Garajı-Fuar İzmir, 650 numaralı Fahrettin Altay-Fuar İzmir ve 540 numaralı Lozan Meydanı-Fuar İzmir hatları dışında, Bornova Metro İstasyonu ile Şirinyer İZBAN aktarmadan fuarizmir’e düzenli seferler yapılıyor. Ayrıca, Kültürpark Lozan Kapısı’ndan da belirli zaman aralıkları ile kalkan ücretsiz servislerle de fuarizmir’e ulaşılabiliyor. Okullardan da öğrencilerin İZKİTAP’a kolay ulaşımı için servisler kaldırılıyor.

Hibya Haber Ajansı