Çin Dışişleri Bakanlığı, Asya-Pasifik bölgesinin iş birliği ve gelişme için öncü bölge olması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kısa süre önce yayımladığı "Asya-Pasifik Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu"na göre, 2023 yılında Asya-Pasifik ekonomisinin yüzde 4.6 oranında büyüyeceği, bölgenin küresel ekonomik büyümeye sağlayacağı katkının üçte iki olacağı tahmin edildi. Asya Kalkınma Bankası'nın raporunda ise, Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik büyümeye katkısının yüzde 64.2 oranında olacağı belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bugün başkent Beijing'de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirdi.

Çinli sözcü Wang Wenbin, Asya-Pasifik bölgesinin nüfusunun dünya toplamının üçte birini, ekonomisinin dünya toplamının yüzde 60'ını, ticaretinin ise dünya toplamının yüzde 50'sini oluşturduğunu belirterek, bölgenin küresel ekonomik büyümenin motoru haline geldiğini vurguladı. Wang, geçen onlarca yıl içinde Asya-Pasifik iş birliğinin derinleştiğini, bu durumun uluslararası toplumda "Asya-Pasifik mucizesi" olarak genel kabul gördüğünü söyledi.

Wang, yılın başından bu yana Asya-Pasifik ekonomisinin dayanıklılık ve dinamizm gösterdiğini, piyasa taleplerinin toparlandığını, turizm sektörü ve dijital ekonomide ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Haziran ayında Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın (RCEP) kapsamlı şekilde yürürlüğe girmesiyle bölgesel ekonomik büyüme dinamiklerinin arttığını dile getirdi.

Wang Wenbin, Asya-Pasifik bölgesinin Çin ve bölge ülkelerinin ortak yuvası olduğunu, Çin'in Asya-Pasifik bölgesel iş birliği ve ekonomik entegrasyonun önemli bir katılımcısı ve bölgenin birçok ekonomisinin önemli ticari ortağı, endüstriyel ve tedarik zincirlerinin önemli bir halkası olduğunu anlattı. Wang, önümüzdeki günlerde Çin'in, bölge ortaklarıyla birlikte, gerçek anlamda çok taraflılık ve dışa açık bölgeselcilik doğrultusunda, Asya-Pasifik bölgesini iş birliği ve gelişmenin öncüsü haline getirmek ve Asya-Pasifik kader birliğini oluşturmak için ortak çaba harcayacağını kaydetti.

Hibya Haber Ajansı