"Organ naklinin 2 kaynağı bulunuyor"

Organların işleyişinin bozulması durumunda yerine yenisini koymadan yaşamın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Koray Acarlı, "Organ yetersizliği nedeni ile hayatı tehlikede olan hastalar için gerektiğinde değiştirilebilecek organlar akciğer, kalp, karaciğer, böbrek, pankreas ve ince bağırsaktır. Organ naklinin canlı verici ve kadavradan nakil olmak üzere 2 kaynağı bulunmaktadır. Kalp ve pankreas sadece kadavradan alınan organlar ile yapılabilirken; karaciğer, akciğer, böbrek ve ince bağırsak nakilleri kadavradan alınan organlarla yapılabildiği gibi canlı vericiden alınan parça organlar ile de yapılabilmektedir. Ülkemizde şu anda sadece karaciğer ve böbrek nakilleri canlı verici kullanarak yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Kadavradan bağış az olursa canlı vericiler kullanılıyor"

"Bir ülkeden yeteri kadar organ bağışı olmaz ise, hastaların hayatlarını kurtarmak sadece canlı vericilerden alınan organlar ile mümkün olabilmektedir." diyen Prof. Dr. Koray Acarlı, bu yüzden organ bağışının çok öenmli olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Dünya çapında yapılan organ bağışı ve nakli istatistiklerine göre (elimizde en son 2021 yılı istatistikleri mevcuttur) 2021 yılında dünyada 144 bin 302 organ nakli yapılmıştır. Bu rakam 2020 yıllına göre yüzde 11 civarında artmıştır.  Geçmiş yıllara bakıldığında da bu oranların her yıl yüzde 5 -10 arasında arttığı görülmektedir. Yine hesaplara göre 2021 yılında dünyada saatte 16 organ nakli gerçekleştirilmiştir.  Bu yüksek gibi görünen organ nakli sayıları aslında tüm nakil ihtiyacının sadece yüzde 10' ununu karşılamaya yetmektedir. Başka bir deyişle insanlar organ nakli yapılamadığı için ölmeye devam etmektedir. Bunun için organ bağışı artmalıdır. Buna rağmen kapanmayan organ açığı bütün dünyada canlı vericili organ nakline olan ilgiyi artırmıştır."

"Canlı vericili nakillerde Türkiye dünyada 2. sırada "

Kadavra organ bağışının tüm dünyada da yetersiz olmasının bu açığın canlı vericilerden alınan organlarla kapatılmaya çalışılmasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Koray Acarlı, "Ülkemiz de kadavradan bağış oranı olması gerekenden de düşük olduğu için nakillerin yüzde 90 canlı vericili nakildir. Yani nakil tamamen sağlıklı bir aile ferdinin karaciğerinin bir yarısı veya böbreğinin bir tanesi alınarak yapılmaktadır. Bu uzun yıllara dayanan deneyim sayesinde ülkemiz dünyada yapılan milyon nüfus başına canlı vericili karaciğer ve böbrek nakillerinde 2. sırada yer almaktadır." şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı