İSTANBUL (AA) - Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır, kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifine ilişkin, "Kentsel dönüşümü hızlandırmanın önündeki en büyük engellerden biri olan kat maliklerinin 3’te 2 çoğunluğu yakalama şartı ortadan kalkıyor. Kentsel dönüşüm, geldiğimiz noktada milli meselemizdir." ifadelerini kullandı.

Abdüssamet Bahadır, yaptığı yazılı açıklamada, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul ve büyükşehirler başta olmak üzere tüm Türkiye'nin birinci önceliğinin kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Bahadır, şunları kaydetti:

"Kentsel dönüşüm geldiğimiz noktada milli meselemizdir. Marmara depreminin ardından günümüze kadar geçen sürede yaklaşık 25 yıldır kentsel dönüşüm konusu konuşuluyor ancak süreç işleyişteki eksikliklerden dolayı çok yavaş ilerledi. Marmara Depremi'nin ardından yaklaşık 25 yıldır kentsel dönüşüm konusu gündemden düşmüyor. O tarihten bugüne çeyrek yüzyıl geçti. Ancak çok kısıtlı bir alanda gelişme sağlandı. Önümüzde bir deprem gerçeği var. Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerinin acilen uygulamaya alınması hayati önem taşıyor. Başta İstanbul ve büyükşehirler olmak üzere tüm Türkiye'de güvensiz yapılar dönüştürülmeli ve depreme dayanıklı hale getirilmeli, fazla zamanımız kalmadı."

Bahadır, dönüşümün önünü tıkayan en önemli engellerden birisi olan 3'te iki çoğunluk şartının ortadan kalktığını belirterek, "Bunun için yeni bir yasa teklifi hazırlandı. Teklife göre, kat maliklerinin uzlaşmada 3'te 2'yi yakalama zorunluluğu kalkıyor. Teklifin yasalaşması halinde kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile kentsel dönüşüm yapılabilecek. Bu çok yerinde bir karar. Süreci hızlandıracaktır." ifadelerini kullandı.

- "Bahaş Holding kentsel dönüşüme odaklandı"

Abdüssamet Bahadır, 2015 yılından bu yana kentsel dönüşüme odaklandıklarını belirterek, imza attıkları projelerle İstanbul'un dönüşümünde rol oynadıklarını bildirdi.

Bugüne kadar çok sayıda riskli daireyi dönüştürerek güvenli yaşam alanları oluşturduklarını aktaran Bahadır, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz büyük kentsel dönüşüm projeleriyle sektöre katkı sağlıyoruz. Şimdiye kadar tamamladığımız kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra şu anda devam eden ve yeni başlayacağımız kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte toplam 2 bin adet daireyi dönüştürmüş ve 5 bin adet daire üretmiş olacağız. 3'te 2'yi yakalama zorunluluğunun ortadan kalkmasıyla süreçlerimiz daha hızlanacak. Pek çok konut üreticisi gibi bizim de maliklerle görüşmeler sürecinde yaşadığımız en büyük sorunların başında bu konu geliyordu. İkna süreci çok fazla zaman kaybettiriyordu. Bir kentsel dönüşüm sürecinde anlaşma süresi yılları bulabiliyordu. Şimdi bu önemli adımla konut üreticilerinin önündeki bir engel ortadan kalkacak."