Çin ve ABD arasındaki deniz işleriyle ilgili istişare mekanizma kapsamında dün Çin’in başkenti Beijing’de bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Çin Dışişleri Bakanlığı Sınır ve Deniz İşleri Departmanı Başkanı Hong Liang ve ABD Dışişleri Bakanlığı Çin Koordinatörü ve Doğu Asya Bürosu Müsteşar Yardımcısı Mark Lambert eş başkanlık etti.

İstişarede, iki ülkeden deniz ve okyanus işlerine ilişkin kuruluşların ve savunma bakanlıklarının temsilcileri katıldı.

İstişarede denizlerde durum, denizlerin güvenliği, deniz ekonomisi ve çevresi gibi konularda samimi, kapsamlı ve yapıcı şekilde görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.

İki taraf, diyalog ve koordinasyonun güçlendirilmesinin, yanlış anlaşılmaların önlenmesinin ve kazan-kazan işbirliği yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Çinli temsilciler, toplantıda Çin’in denizlerdeki faaliyetlere dair tutumunu aktarırken, ABD’nin bölgedeki askerî varlığını artırarak Çin’in “kapısı” önünde sıklıkla keşif çalışmaları gerçekleştirmesinin ve Güney Çin Denizi sorununda Çin’in haklarını ihlal ederek provokatif eylemlerde bulunmasının endişe verici olduğunu açıkladı.

Çinli temsilciler, ABD’ye Çin’in toprak bütünlüğüne ve denizlerdeki haklarına saygı gösterme, bölge ülkeleri arasında denizlerdeki anlaşmazlıklara karışmayı durdurma, bölgesel barış ve istikrarın korunmasında yapıcı rol oynama çağrısında bulundu.  

Hibya Haber Ajansı