Şanlıurfa'da arazi kavgalarının en büyük sebebi tapu anlaşmazlıkları.

Onlarca yıl içerisinde varislerin elinde küçülen arazilerin tek tapusu bulunuyor. Tapular bölünemiyor. Örneğin 23 dönüm fıstık tarlanız varsa bunu ikiye bölemiyorsunuz. Bölebilmek için en azından 24 dönüm olması gerekiyor. Çünkü Tarım Reform Müdürlüğü 12 dönümden aşağı fıstık tarlasının bölünmesine onay vermiyor. Hal böyle olunca birbirine giren tarlalar tapu nedeniyle kavgalara yol açıyor.

 

Tarla sahibi başka kişi görünürken tarlayı işleyen başka bir kişi oluyor. Çiftçiler mağdur, çiftçiler çözüm arayışında.

Tarla tapularının bölünememesi silahlı kavgalara yol açıyor. Her yıl Şanlıurfa'da yaşanan tarla husumeti kökenli kavgalarda onlarca kişi hayatını kaybediyor.

Sorunun çözülmesi için belli dönüm şartından vazgeçilmesi gerekiyor. Çiftçilere 12 , 50 veya 100 dönüm şartının kaldırılması gerekiyor.

Tarlaların küçülmesi insan hayatının yok olması kadar önemli değildir. Avrupa Birliği tarafından Türkiye'ye dayatılan tarlaların küçülmemesi olayı artık tarihin laflarına gömülmelidir.

Kaldı ki küçük tarla sahipleri zamanla bitişikteki tarlaları da satın alarak doğal yollarla büyük tarlalar oluşturuyor.

Herkesin kendi tarlasına ait tapuya sahip olmaması nedeniyle bölgedeki toplulaştırma çalışmaları da ağır aksak ilerliyor.

Sonuç olarak ilgili mercilerin herkesin kendi tapusuna sahip olması için gerekli kolaylıkları bir an önce başlatması gerekiyor.

 

Haber: İbrahim Uyğur-Gaffar Kaymaz