Cuma günü piyasalarda neler oldu?

Makro veriler cephesinde, haftanın son işlem gününde kriti verileri takip ettik. FED’in yakından takip ettiği tarım dışı istihdam verisi Ekim ayında beklentilerin altında kaldı. Ekim ayında 180 bin beklentisine karşı 150 bin istihtam üreten ABD ekonomisi için Eylül ayı verisi de 336 binden 297 bine aşağı yönlü revize edildi. İşsizlik oranı ise beklentilerin hafif üzerinde %3,9 seviyesinde gerçekleşirken, ortalama saatılik
kazançlar %0,2 artışla yıllık %4,1’e yükseldi. ISM hizmetler verisi ise Ekim ayında 51.8 ile beklentilerin oldukça altında gerçekleşirken, 50 olan eşik değerin hemen üzerinde yer aldı. Son olarak, S&P Global PMI Final verisi 50,6 Bileşik PMI verisi ise 50,7 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan önemli makro veriler sonrasında FOMC Aralık toplantısı için piyasa fiyatlamalarına baktığımızda, piyasalar %95 ihtimalle Aralık ayı FOMC toplantısında politika faizinin sabit bırakılacağını fiyatlıyor. Makro ekonomik verilerin yanısıra, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Orta Doğu ziyaretleri çerçevesinde Ürdün,Filistin ve Irak’ın ardından bugün Türkiye’ye geldi. Bakan Blinken ve mevkidaşı Hakan Fidan’ın yapacağı ikili görüşmede Orta Doğu’daki son gelişmeler ve İsveç’in NATO üyeliği ana gündem maddelerini oluşturuyor.

ABD tahvilleri cephesinde geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan makro ekonomik veriler sonrasında piyasalar faiz artış beklentilerinde görülen azalış tahvil faizlerinde gerilemeye neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,57 seviyesinde bulunurken, 2 yıllık tahvil faizi %4,85 seviyesinde bulunuyor. VIX endeksi ise 14,91 seviyesinde seyrediyor.

ABD hisse senedi endeksleri haftayı pozitif seyirle kapattı. S&P 500 endeksi %0,94 artışla 4.358,34 , Nasdaq endeksi %1,38 artışla 13.478,28, Dow Jones endeksi de %0,66 artışla 34.061,22 seviyesinden günü tamamladı. Hafta genelinde pozitif seyir izleyen endekslerde en yüksek haftalık getiri %6,61 ile Nasdaq endeksi olurken, S&P 500 ve Dow Jones endeksi sırasıyla %5,85 ve %5,07 getiri ile haftayı kapattı.

Avrupa hisse senedi endeksleri cephesinde karışık görünüm hakimdi. CAC 40 endeksi %0,19 azalışla 7.047,50, İngiltere FTSE 100 endeksi %0,39 azalışla 7.417,73 seviyesine gerilerken, Almanya DAX eneksi %0,30 artışla haftayı 15.189,25 seviyelerinden günü tamamladı. Haftalık bazda major endekslerin getirlerine baktığımızda ise %3,71 ile CAC 40 endeksi en yüksek getiriyi elde ederken, DAX ve FTSE 100 endeksi sırasıyla %3,42 ve %1,73 getiri elde etti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında güçlü pozitif seyir hakim. Kospi endeksinde %3,9, Shanghai endeksinde %0,88, Hang Seng endeksinde %1,55 Nikkei endeksinde %2,39 ve Nifty 50 endeksinde %0,58 yükselişler takip ediliyor.Asya piyasalarında görülen sert yükselişte, özellikle Güney Kore’de açığa satışın yasaklanmasının ardından gelen sert yükseliş diğer major endeksler üzerinde de etkili olurken; geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan istihdam verileri sonrasında faiz artışı beklentilerinde azalış da endeksler üzerindeki olumlu seyri destekledi. Ayrıca, Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda’nın açıklamaları takip edildi. Başkan Ueda, yüksek ithalat fiyatlarının yaratmış olduğu baskının azalış gösterdiğini ancak buna rağmen Japonya’nın deflasyona geri dönme ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti. Bun ek olarak Başkan Ueda, enflasyon oranının salgın öncesi seviyelerine dönmesini beklemediğini ve enflasyonun sürdürebilir bir şekilde hedeflenen değere ulaşıp ulaşmayacağının işgücü piyasası ve ücretlere bağlı olduğunu belirtti.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Ekim ayına yönelik Conference Board tüketici güveni verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Eylül ayında 114.66 olarak gerçekleşmişti. Euro Bölgesinde Ekim ayına yönelik S&P Global hizmet PMI verisi ve Kasım ayına yönelik Sentix yatırımcı güveni verisi takip edilecek. Eylül ayında 48,7 olarak gerçekleşen S&P Global hizmet PMI verisi için beklentiler 47,8 olması yönünde. Sentix yatırımcı güveni ise Ekim ayı için -21,9 olarak açıklanmıştı.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Dış Ticaret Dengesi ve Tüketici Kredileri verileri takip edilecek. Ağustos ayında ABD’de dış ticaret açığı 58,3 milyar $ seviyesinde gerçekleşirken, Eylül ayı verisi içinde 60 milyar $ dış ticaret açığı beklentisi bulunuyor. Euro Bölgesi’nde ise açıklanacak olan ÜFE verisi takip edilecek. Eylül ayı ÜFE verisi için beklenti %0,5 artışla yıllık bazda %12,5 azalış olarak gerçekleşmesi yönünde. Ağustos ayında Euro Bölgesi ÜFE verisi aylık bazda %0,6, yıllık bazda %-11,5 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı