Şanlıurfa'da buğday borsaları bu gelişme ile sarsılıyor.

Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfa'daki tahıl borsalarıyla yakından ilişkili olan bazı tüccarlar zam geleceği beklentisi ile ürün depoladı.

Koronavirüs salgını ile beraber fiyatların yukarı yönlü çıkacağını düşünen bazı tüccarlar stoklarını güçlendirmeye devam etti.

Bu sırada fiyatlar yukarı yönlü hareket etmeye devam etti.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş nedeniyle beklenti ikinci aşamaya geçti.

Rusya ve Ukrayna'dan buğday, ayçiçek yağı, nohut, fasulye ve benzeri tahıllar gelmeyince stokçuların iştahları kabardı. Şanlıurfa buğday borsalarında olan çoğu ürünler depolanmaya devam edildi. 

Ancak bu kez beklenen olmadı. Ukrayna ve Rusya'dan anlaşma çerçevesinde tahıl yüklü gemiler yola çıkınca fiyatlar tepetaklak düşmeye başladı. Umduklarını bulamayan stokçular afalladı. 

Gençtiğimiz yıldan itibaren stoklanan mallar ellerinde kaldı. 

Bazı stokçular iflasın eşiğine geldi. Bazı stokçuların bu halleri buğday pazarında alay konusu haline geldi.

18-20 lira eşiğine gitmesi beklenen buğdayın ve tahılların kilosu 8-9- 10 liralarda kalınca birçok stokçu ellerindeki ürünleri dahi satamamaya başladı. Geçen yıldan  stoklanan ürünler depolarda küflenmeye başladı.

 

STOKÇULUĞU BİTİRECEK KANUN

Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan kanun teklifi ile stokçulara verilecek ceza oranları da artırılıyor.

 

FIRSATÇI VE STOKÇULARA AĞIR CEZALAR 

 

Son çıkan kanun teklifine göre, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapanların cezaları katlanarak artırıldı. Buna göre, fahiş fiyat artışı yapanlara verilen 10 bin TL'lik ceza sınırı 100 bin TL'ye kadar çıkacak. Stokçuluk yapanlara verilen 50 bin TL'lik ceza sınırı ise 500 bin TL'ye çıkacak. Bu para cezalarını uygulama yetkisi Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na ait olacak.

 

Haber: İbrahim Uyğur-Gaffar Kaymaz