6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) 5 Kasım’da Shanghai şehrinde açıldı. Bu, sıradan bir fuar haberi değil. Gazetelerin, internetteki haber sitelerinin veya televizyonların dünya haberlerinde en çok geçen kelime “savaş”; ekonomi haberlerinde ise “kriz”. Katılımcılar için kazan-kazan fırsatları penceresi açan CIIE savaşların ve krizlerin bunalttığı insanlığa umut mesajları yolluyor.

Bu yıl 10 Kasım’a kadar sürmesi planlanan CIIE’nin 154 ülke, bölge ve uluslararası kuruluştan konuk çekmesi bekleniyor. Etkinliğe katılmak için 3 bin 400’den fazla katılımcı ve 394 bin profesyonel ziyaretçi kayıt yaptırdı. Bu yıl katılan 3 bin küresel şirketten yaklaşık 200’ü 2018’den bu yana her fuara katıldı ve 400’e yakın şirket iki yılı aşkın bir aradan sonra fuara geri döndü.

Xi Jınpıng’in mektubu

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping fuara gönderdiği mektupta, CIIE’yi “Çin’in daha da gelişmesi yoluyla dünyaya yeni fırsatlar yaratacak yeni bir kalkınma modelini teşvik eden bir pencere” olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Xi, fuarın Çin’in muazzam pazarının dünya tarafından paylaşılmasına olanak tanıyan yüksek standartlı bir dışa açılma platformu olarak daha iyi hizmet edeceğini umduğunu belirttti.

Çin lideri, CIIE’nin açık bir dünya ekonomisini kolaylaştıran ve dünyanın kazan-kazan iş birliğinden faydalanmasını sağlayan ortak mal ve hizmet sağlanmasında daha büyük bir rol oynayacağı beklentisini de ifade etti.

CIIE, dünyanın Çin’in dev piyasasınından pay alabilmesi için önemli bir fırsat. Bunu da dünyadan yayılan savaş ve kriz haberlerinin aksine CIIE’den gelen somut ticaret ve yatırım öykülerinde görüyoruz.

ABD de katılıyor

Hatta Orta Doğu’ya savaş gemileri gönderen ABD bile CIIE’nin sağladığı platformu görmezden gelemedi. ABD de fuara ilk kez federal düzeyde katılıyor. 17 katılımcıdan oluşan ABD pavyonunda ağırlıklı olarak Kaliforniya, Idaho ve Georgia eyaletlerinden tarım ürünleri ve tarım teknolojileri sergileniyor.

ABD Soya Fasulyesi İhracat Konseyi CEO’su Jim Sutter, Çin basınına CIIE’nin ABD’li tarım temsilcilerinin Çinli müşteriler ve diğer delegelerle buluşması için harika bir fırsat olduğunu söyledi. Shanghai’daki Amerikan Ticaret Odası Başkanı Eric Zheng de “Bu, iki ülkenin ticaretin önemini anladığının bir işareti” diye konuştu.

Çin Başbakanı Li Qiang’ın işaret ettiği gibi CIIE ilk düzenlendiği 2018 yılından bu yana Çin ve dünya arasındaki bağlantıyı güçlendirmenin yanı sıra, başta küresel alım, yatırım, kültürel temas ve açık iş birliği olmak üzere dört alanda önemli bir platform işlevi görüyor.

Önceki etkinlikler sırasında fuarın toplam cirosu yaklaşık 350 milyar dolardı ve 2 binden fazla yeni ürün, yeni teknoloji ve yeni hizmet sergilendi. CIIE, Çin’in uluslararası toplumun beklentilerine güçlü bir şekilde yanıt veren ve uluslararası ticaret için yeni fikirlerin önünü açan uluslararası ticaret alanındaki yenilikçiliğini yansıtıyor.

Çin’in taahhütleri

Çin Başbakanı Li’nin CIIE’nin açılışındaki konuşmasında dile getirdiği taahhütler de çok önemli. Çin çok taraflı ticaret sistemini savunmayı sürdürecek ve Dünya Ticaret Örgütü’nde reforma kapsamlı şekilde katılacak. Başbakan Li, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını koruyacaklarını, Kuşak ve Yol kapsamındaki iş birliğini artıracaklarını, tek taraflılık ve korumacılığa kararlılıkla karşı çıkacaklarını da söyledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese açılış töreninde yaptığı konuşmada “uluslararası ticaretin küresel yaşam standartlarının yükselmesine fayda sağladığını” belirtti.

CIIE belirsiz dünya ekonomisine yeni bir kesinlik kattı. İçinde bulunduğumuz çağda, bir yüzyılda görülmemiş derin değişimler derinleşiyor, ticari korumacılık yaygınlaşıyor ve küreselleşme ve küresel ekonomik büyüme benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya. CIIE, 2018 yılından bu yana uluslararası satın alma, yatırım teşviki, kişiler arası değişim ve açık iş birliğinin rolünü sürekli olarak güçlendiriyor.

Çin pazarının değeri

Çinli uzmanlara göre, CIIE uluslararası işletmelerin Çin pazarının değerinin farkına varmasını sağlıyor. Uzmanlar CIIE’nin her ne kadar yalnızca altı gün sürse de arkasında 365 günlük dinamik Çin pazarı olduğuna işaret ediyor. Çin Ticaret Bakanlığı’nın istatistikleri, bu yılın Ocak-Ağustos ayları arasında Çin’de yıllık yüzde 33 artışla 33 bin 154 yeni kurulan yabancı yatırımlı işletmenin bulunduğunu gösteriyor. CIIE, Çin’in üst düzeyde dışa açılmasına güçlü bir destek sağladı ve küresel işletmelere somut iş fırsatları sundu.

Çin basınındaki yorumlara göre, iderek daha fazla CIIE hikayesi yazılacak. Çin pazarının “dünya pazarı, ortak bir pazar ve herkes için bir pazar” olduğu artık uluslararası kamuoyunun görüşü haline geldi. CIIE’nin kökü Çin’de, ancak dünyaya da fırsatlar sunuyor.

Hibya Haber Ajansı