FEVE tarafından yapılan araştırmaya göre; tüketicilerin yüzde 65'i cam ambalajlı bir ürünün kalitesini daha yüksek ve güvenilir buluyor. Ayrıca Avrupa'da son üç yıl içerisinde cam ambalaj kullanımında yüzde 28'lik bir artış yaşanırken, Türkiye'de bu oranın yüzde 49 seviyesinde olması dikkat çekiyor.

Yeni neslin çevresel sorunlara duyarlılığı ve sağlıklı yaşama bilinci ürün satın alırken cam ürünlere yönelmesini sağlıyor. Ancak, Türkiye'de tüketicilerin cam ambalajlı ürünler hakkında olumlu bir algısı olmasına rağmen, cam ambalajların geri dönüşümü konusunda ciddi bir eksiklik bulunuyor.

“GCA olarak sürdürülebilirliği esas alan çalışmalar gerçekleştiriyoruz”

 GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “Dünya genelinde çevre bilincinin artması, tüketicilerin ambalaj seçimlerini etkiliyor. Özellikle 2023'te, camın sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir nitelikleri sayesinde, ambalaj sektöründe hak ettiği öne çıkışı yaşadığını görmekteyiz. Bu trende paralel bir şekilde, GCA olarak sürdürülebilirliği esas alarak birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. 9001 ve BRC/PM standartlarına uygun çalışarak kaliteli ve güvenli üretim yapıyoruz.Teknoloji ve malzeme geliştirme çalışmalarında ise, cam ambalajda hafifleme (lightweighting) çözümleri üzerinde yoğunlaşıyoruz. Hem kendi bünyemizde hem de çeşitli üniversitelerle gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge projeleriyle mekanik dayanıklılığı korurken daha hafif cam ambalaj çözümleri üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmalarla birlikte, camın doğal ve sürdürülebilir bir malzeme olarak avantajlarını topluma etkin bir şekilde tanıtmak ve farkındalığı artırmak için Ambalaj Döngüsünü Tamamla (Close The Glass Loop) gibi projelerle toplumda bilinç oluşturma çalışmalarını sürdürüyoruz. Öte yandan ambalajların geri dönüşümünü teşvik etmek için iş ortaklarımızla birlikte yarattığımız EKOMAT projemizle, içecek ambalajlarını geri kazanırken toplumda geri dönüşüm bilincini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı