Bursa’da altyapıdan ulaşıma kadar birçok alanda çalışmalarını sürdüren büyükşehir belediyesi, şehrin kültür ve sanat hayatına da katkı sunmaya devam ediyor. Cumhuriyet’in ve Lozan Mübadelesi’nin 100’üncü yılı münasebetiyle düzenlenen ‘Bursa Günlüğü Hikaye Yarışması’ da göç yollarında yaşananları günümüze taşıdı.

‘Hayal Meyal’ müstear isimli Saadet Küçük birinci, ‘Avni Muradi’ müstear isimli Oğuz Mutlu ikinci, ‘Kebikeç’ müstear isimli Seval Özdemir üçüncü oldu. ‘Gemlik35’ müstear isimli Nilar Gök ile ‘Hayalci’ müstear isimli Hatice Öztop Büber ise teşvik ödülüne layık görüldü. Yarışmanın birincisi 15 bin, ikincisi 10 bin, üçüncüsü 5 bin, teşvik alan iki kişi de 2 bin 500’er TL para ile ödüllendirildi.

''Bursa Balkanlar’ın özeti gibi''

Bursa’nın kültürel hafızasına değer katan yarışmanın ödül töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk siyasi zaferi olan Mudanya Mütarekesi’ne ev sahipliği yapan Mudanya’daki Montania Otel’de yapıldı. Ödül töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın, Osmanlı’nın cihanşümul devlet olma yolunda kök saldığı ilk resmi başkenti olduğunu, ecdadın Bursa’da diktiği ulu çınarın dallarının 3 kıta, 7 iklime uzandığını belirtti.

''Bu acılar geleceğe aktarılmalı''

Bu yıl hem Cumhuriyet’in hem de Lozan Mübadelesi’nin 100’üncü yılı olması nedeniyle böyle bir hikaye yarışması düzenlediklerini ifade eden Başkan Aktaş, “Sadece şehrimizde değil, Türkiye’nin hemen her yerinden talep gören ve severek takip edilen dergimiz Bursa Günlüğü olarak Lozan Mübadelesi’nin 100’üncü yılını vesile kılmak istedik. Bu doğrultuda da Balkanlar’dan şehrimize göç etmek zorunda kalan soydaşlarımızı ve kardeşlerimizi konu edinen bir hikaye yarışması açtık. Bu yarışma vesilesiyle; Bursa’ya göç eden Balkan muhacirlerinin hayat hikâyelerini ve mücadelelerini tekrar gündeme getirmeyi amaçladık. Bu acıları, bu hüzünleri, bu üzüntüleri gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç, Srebrenitsa katliamıyla alakalı ‘unutmayacağız, unutturmayacağız.’ diyor. Çünkü unutulan soykırım tekrar eder. Dolayısıyla bu acıları da gelecek nesillere aktarmak lazım. Unutturmamak lazım.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı