İSTANBUL (AA) - Özyeğin Üniversitesi'nde "Cumhuriyet'in 100. Yılında Kadın Hareketi Tarihini Yeniden Düşünmek" konferansı gerçekleştirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, konferans, Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü'nden Senem Timuroğlu, Özlem Dilber ve Murat Narcı tarafından, Reşat Aytaç Oditoryumu'nda düzenlendi.

Açıklamada konferansın düzenlenme amacına ilişkin görüşleri yer alan Senem Timuroğlu, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinden bugüne kadınların hak mücadelesi ve toplumsal hareketliliğinin bazı dönemlerde daha çok öne çıktığını belirterek, kadın hareketi tarihi üzerine yapılan çalışmaların genellikle bu dönemlere odaklandığını bildirdi.

Timuroğlu, "Halbuki kadınların hak mücadelesi, örgütlenmeleri ve politik gündemleri her dönem farklılık ve süreklilik arz eder. Biz de bu farklılıkları ve süreklilikleri bir arada vurgulayabileceğimiz, kadın hareketi tarihinin az bilinen dönemlerini ve yönlerini hep birlikte yeniden ele alabileceğimiz bir konferans düzenlemek istedik." ifadelerini kullandı.

Öğretim görevlisi Özlem Dilber de kadın hareketi tarihinin az bilinen dönemlerini ve yönlerini hep birlikte yeniden ele alacaklarını kaydederek, "Böylece kadın hareketi tarihinin 'dalga' anlatısının, bir 'dip dalga' olarak sürekli akan feminizmin düşünsel zemininin katkılarıyla zenginleşeceğini, entelektüel birikim ile örgütlülük arasındaki ilişkileri görmenin kadın hareketi tarih yazımına farklı pencereler açacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Konferansta konuşan akademisyen İnci Özkan Kerestecioğlu, Türkiye'deki feminist hareketin eril ideolojiler karşısında aldığı tavrı, bu ideolojilere nasıl meydan okuduğunu tarihsel çerçevede masaya yatırdı.

- Akademisyen, araştırmacı ve yazarlar kadın hareketini ele aldı

Verilen bilgiye göre, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Narcı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen "Soğuk Savaşın İlk Yıllarında Kadın Hareketi (1945-1960)" başlıklı ilk oturum, kadın hareketi tarihinin az bilinen fakat kadın derneklerinin sayısının arttığı soğuk savaşın ilk 15 yılına odaklandı.

Oturumda açıklamalarda bulunan siyaset bilimci Cangül Örnek, "Erken Soğuk Savaş'ta Kadın" başlıklı konuşmasında, ABD ve Rusya'nın birbirine karşı yürüttüğü güç savaşında kullanmak üzere yarattığı kadın ideallerini anlattı.

Senem Timuroğlu ise "Suat Derviş'i (1905-1972) Türkiye Kadın Hareketi Tarihi İçerisinde Konumlandırmak" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Araştırmacı yazar Ege Öztokat, "Erken Cumhuriyet Döneminin En Az Bilinen Kalemlerinden Neriman Hikmet" başlıklı bildirisinde, 1912-1987 arasında yaşayan ve Cumhuriyet'in erken döneminin dikkat çekici yazarlarından Neriman Hikmet'e yer verdi.

Yazar Feryal Saygılıgil, "Cumhuriyet Dönemi Sosyal Bilimcilerinden: Mediha Esenel (Berkes)" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Oturumun son konuşmacısı Özlem Dilber de "Kadın Hareketi Tarihinde Öncü Bir Sosyal Yardım Derneği: (1945-1960)" başlıklı bildiri sundu.

Özlem Dilber'in moderatörlüğündeki "Darbeler Döneminde Kadın Hareketi (1960-1980)" başlıklı ikinci oturum, 1960-1980 yılları arasına odaklandı.

Oturumda yazar Emel Akal, "Yarım Asır Sonra ‘İlerici Kadınlar Derneği'ne Bakmak"; akademisyen ve yazar Başak Tuğ, "Dalgalara Sığmayan Bir Feminist: Sabiha Sertel"; akademisyen Didem Ardalı Büyükarman, "Cumhuriyet Sonrası Tiyatro Edebiyatında Unutulmuş İki Kadın Yazar"; akademisyen Seval Şahin, "Edebiyat Tarihi ve Eleştirisinin Güdümünü Aşmak: Sevgi Soysal", yazar Gönül Kıvılcım da "Utançtan Kurtulmak: Tuhaf Bir Kadın ve Leyla Erbil" başlıklı sunum ve bildiri gerçekleştirdi.

Konferansın Senem Timuroğlu moderatörlüğündeki "Neoliberalizm ve Kadın Hareketi" başlıklı son oturumunda, 1980 sonrası neoliberal ekonomi politikaları etkisinde kadın hareketinin düşünsel zeminine, örgütlenme stratejilerine, gündemlerine ve söylemlerine dair bildiriler sunuldu.

Yazar Birsen Talay Keşoğlu, "Türkiye Kadın Hareketi 1980-1990'lar: Teoriden Pratiğe, Sokaklardan Kurumsallaşmaya"; akademisyen Tülin Ural, "Latife Tekin Romanlarında Göç, Yoksulluk, Kadınlık Durumu"; akademisyen Gülşen Çulhaoğlu, "Kadınların Adı Olsun!’ Diye Bir Feminist Manifesto: Kadının Adı Yok", akademisyen Egem Atik ise "Elif Şafak ve Alegre: Toplumsal Bulimia Karşısında Bir Yazar ve Kahramanı" başlıklı konuşma yaptı.