Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, bu yıl da 10 Kasım Dünya Bilim Günü dolayısıyla, uluslararası nükleer farkındalık girişimi olan Global Atomic Quiz 2023'ü düzenliyor. 

Proje bu yıl, Rusça, İngilizce, Ermenice, Bengalce, Macarca, İspanyolca, Kazakça, Portekizce, Türkçe, Özbekçe, Arapça, Vietnamca ve Afrikanca olmak üzere 13 dilde gerçekleştirilecek. Katılımcılar, benzersiz ödülleri kazanmanın yanı sıra yapay zeka (AI) ile de yarışma fırsatı yakalayacak. Yarışma kapsamında ilk kez yapay sinir ağları (YSA) kullanılarak hazırlanan bazı sorular da testte yer alacak. Bu yıl yarışmada, çevrimiçi formatın yanı sıra dünyanın farklı şehirlerinde yüz yüze etkinlikler de düzenlenecek. 

Bu uluslararası girişime katılım için 10 Kasım'da quiz.atomforyou.com adresini ziyaret edilebilecek. Katılımcıların farklı konularda ve zorluk derecelerindeki 20 soruyu yanıtlamak için 24 saati olacak. 

Global Atomic Quiz 2023'ün tüm katılımcıları, cihazlarına kaydedebilecekleri dijital bir sertifika alacak ve bu sertifikayı sosyal medyada arkadaşlarıyla da paylaşabilecek. Ayrıca, en iyi sonuçları elde eden 100 kazanan atomik amblemli orijinal bir sweatshirt ve atom baskılı bir alışveriş çantası olmak üzere benzersiz ödüllerin sahibi olacak. Kazananların listesi 17 Kasım'a kadar projenin web sitesinde yayınlanacak.

Global Atomic Quiz sadece popüler bir bilim yarışması değil, nükleer fiziğin temellerini açıklayan, nükleer teknolojilerin günlük yaşamdaki önemini gösteren ve nükleerin kırılgan gezegenimizi korumada oynadığı rolü vurgulayan gerçek anlamda küresel bir eğitim girişimi olma özelliği taşıyor. Global Atomic Quiz, düzenlenmeye başladığı 2020’den bu yana geçen üç yıl içinde 11'den fazla dilde gerçekleştirildi ve 70’ten fazla ülkeden 30 binden fazla meraklıya ulaştı.

Hibya Haber Ajansı