Tether Holding, dünyanın en iyi beş bağımsız kamu muhasebe firmasından biri olan BDO tarafından tamamlanan 3. Çeyrek Güvence Beyanı’nı yayınladı. Raporda Tether’in konsolide rezervler raporunun doğruluğu teyit edildi ve 30 Eylül 2023 itibarıyla, şirketin elinde bulunan varlıkların detayları sunuldu. 

Son CRR raporunda, Tether’in rezervlerinin yüzde 85,7’sinin nakit ve nakit benzeri (C&Ceq) olarak tutulmasının tarihi bir yüzdeyi temsil ettiği vurgulandı. Bu rezervlerin 72,6 milyar dolarlık kısmının doğrudan ve dolaylı ABD Hazine Bonosundan geldiği belirtilirken, Tether’in stabilcoin ekosisteminde likidite ve istikrarı getirme kararlılığı da öne çıkarıldı. Ayrıca raporda, Tether’in teminatlı kredi miktarında 330 milyon dolarlık bir azalma olduğu belirtildi. Tether bu adımıyla finansal varlıklarını ihtiyatlı bir şekilde yönetme yeteneğine olan güveni artırırken, raporda şirketin kripto para alanında şeffaflığa ve hesap verebilirliğe olan taahhüdü de vurgulandı. 

Tether’in rezerv tamponu, piyasadaki değişkenliğe rağmen sabitliğini koruyor

Tether tarafından yapılan açıklamada, şirketin şeffaflık taahhüdünü sürdürerek, nakit ve nakit eşdeğeri yatırımlarından elde ettiği üç aylık getirinin yaklaşık 1 milyar ABD doları olduğu duyuruldu. Bu başarının, güçlü risk yönetimi stratejileri ve piyasa dalgalanmalarını etkili bir şekilde yönetme kapasitelerine dayandığı ifade edildi.

Ayrıca Tether, sektörle ilgili araştırmalara yılın başından bu yana toplamda 800 milyon doların üzerinde (üçüncü çeyrekte yaklaşık 670 milyon dolar) yatırım yaptığını açıkladı. Bu yatırımların, ihraç edilen token rezervlerini desteklemek amacıyla kullanılmadığı belirtilirken, Tether’in rezerv tamponunun piyasadaki oynaklığa rağmen sabit kaldığı vurgulandı. CRR raporunda bu durumun, Tether’in rayiç değer üzerinden değerlenen değişken altın ve Bitcoin fiyatları karşısında dikkate değer bir esneklik gösterdiğinin kanıtı olduğu belirtildi. Bu durumun altın envanterinde 116 milyon ABD doları ve 195 milyon ABD doları tutarında bir azalmaya yol açtığı vurgulandı. Ekim ayında gerçekleşen altın ve Bitcoin fiyat artışları sadece bu dalgalanmaları dengelemekle kalmadı, aynı zamanda Tether'in mali durumunun genel olarak güçlenmesine de katkıda bulundu. Aynı zamanda Tether’in güvenli ve güvenilir bir stablecoin ekosistemini sürdürme konusundaki kararlılığını da ortaya koydu. CRR raporu ve BDO bağımsız denetimi, Tether'in konsolide varlıklarının yükümlülüklerini bir kez daha aştığını doğruladı.

Şirket yönetiminden yapılan açıklamada 30 Eylül 2023 itibarıyla;

- Grubun konsolide toplam varlıklarının, en az 86 milyar 384 milyon 653 bin 832 ABD doları değerinde olduğu, 

- Grubun konsolide toplam yükümlülüklerinin ise 83 milyar 176 milyon 997 bin 409 ABD doları olup, bu miktarın 83 milyar 153 milyon 363 bin 663 ABD doları, ihraç edilen dijital token’lara ilişkin olduğu, 

- Şirketin konsolide varlıklarının, konsolide yükümlülüklerini aştığı ve

- Tether Grup’un, rezervlerinden ihraç edilen token’lardan sürdürülebilir enerji, Bitcoin madenciliği, veri ve P2P teknolojilerine yönelik yatırımları destekleyen kısmını dikkate almadığını açıkladı. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bu alanlara yapılan yatırımlar, toplam 668 milyon 891 bin 473 ABD doları değerindeyken, yılbaşından bu yana toplamda 809 milyon 491 bin 473 ABD dolarına ulaştı.

Tether tarafından yapılan açıklamada, teminatlı kredilerin rezervlerdeki riskinin azaltılması ve uzun vadede tamamen ortadan kaldırılması hedeflediği belirtildi. Tether, fazla rezervlerden ve elde edilmemiş kârlardan yararlanarak bu hedefe ulaşmayı planlıyor.

“Rezervlerimizin nakit ve nakit benzeri yüzdesi, tarihimizin en yüksek seviyesine çıktı”

3. Çeyrek Güvence Beyanı’nın yayınlanmasını takiben değerlendirmede bulunan Tether CEO'su Paolo Ardoino, “Tether'in 3. Çeyrek Güvence Beyanı, şeffaflık, istikrar ve sorumlu finansal yönetim konusundaki kararlılığımızın güçlü bir göstergesi oldu. Nakit ve Nakit Eşdeğerlerinde tutulan rezervlerimizin şimdiye kadarki en yüksek yüzdesine ulaştık. Bu da stabilcoin ekosistemine olan likidite ve istikrar taahhüdümüzün bir ifadesi niteliğinde. Teminatlı kredileri ve piyasa dalgalanmalarını azaltma yeteneğimiz, sağlam risk yönetimi stratejilerimizin bir göstergesidir. Tether'in, finansal gücümüzü ve dayanıklılığımızı gösteren operasyonel kârlığından gurur duyuyoruz. Bunun ötesinde, sürdürülebilir enerji, Bitcoin madenciliği, veri ve P2P teknolojisine yaptığımız yatırımlar, daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir finansal gelecek inşa etme taahhüdümüzün bir örneğini oluşturuyor.” dedi.

Hibya Haber Ajansı