Çin’in önde gelen enerji şirketlerinden Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC), “Gelecek İçin Doğayı Seç” teması altında bir forum düzenledi. 3 Kasım’da İzmir’de düzenlenen forum, sürdürülebilir enerji gelişiminde yolları araştırma ve Çin ile Türkiye arasında enerji, kültür, ekonomi ve ticaret alanlarındaki iletişim ve entegrasyonu güçlendirme hedefiyle düzenlendi. Türkiye’nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin’in Ankara Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticari Müsteşarı  Liu Yuhua, SPIC Genel Müdür Yardımcısı Chen Haibin ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfı Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yaşar’ın da aralarında bulunduğu yetkililer, hem fiziksel hem de sanal ortamda gerçekleştirilen etkinlikte konuşmalar yaptılar. İki ülkenin düşünce kuruluşlarından, üniversitelerden ve iş dünyasından temsilciler etkinliğe katıldı.

İsmail Hakkı Musa yaptığı konuşmada, temiz enerji dönüşümünün, tüm dünya ülkeleri tarafından üstlenilmesi gereken ortak bir sorumluluk olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki çeşitli alanlardaki ilişkiler sürekli olarak gelişirken, temiz enerji dönüşümü konusunda kurulan ortaklığın bölgesel ve küresel düzeyde olumlu etkiler yaratacağını belirtti.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticari Müsteşarı  Liu Yuhua, son 10 yılda Çin’in Türkiye de dahil olmak üzere 100’den fazla ülke ve bölgeyle enerji projesi iş birliği yaptığını belirtti. Kuşak ve Yol girişimi kapsamında Çin ve Türkiye arasında birçok önemli enerji iş birliği projesi gerçekleştirildiğini vurgulayan Liu, Hunutlu Termik Santrali gibi kaliteli projelerin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunduğunu ifade etti.

SPIC Genel Müdür Yardımcısı Chen Haibin, şirketin yeşil ve düşük karbonlu enerji dönüşümüne liderlik ettiğini ve fotovoltaik, yeni enerji ve temiz enerji alanlarında elektrik üretim kapasitesiyle birkaç yıl üst üste dünya lideri olduğunu hatırlattı. Chen, mayıs sonunda şebekeye entegre edilen Hunutlu Termik Santrali’nin 21 MW'lık fotovoltaik enerji üretim projesinin, Türkiye’nin yeşil enerji gelişimine önemli bir katkı sağladığını belirtti. Ayrıca SPIC’nin gelecekte de iki ülke arasındaki enerji iş birliğini ve kültürel etkileşimi artırmaya devam edeceğini ifade etti.

Forumda Çinli şirketlerin Türkiye’de gerçekleştirdiği yatırım projeleriyle ilgili bilgilerin gözden geçirildiği ve Türkiye’deki enerji politikasına uyarınca ülkedeki enerji kalkınma durumunun incelendiği iki rapor yayımlandı. Ayrıca “Çinli şirketlerin Türkiye’deki gelişme başarıları” sergisi ve iki ülkeden gençlerin fotoğraf eserleri sergisi düzenlendi. Çin kaligrafisi ve Türkiye’den ebru sanatı gibi geleneksel kültürler tanıtıldı.

Hibya Haber Ajansı