İş dünyasının dinamikleri, global çapta yaşanan sosyal ve politik gelişmeler doğrultusunda dalgalanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan COVID-19 salgınından bu yana yerel ve küresel piyasalar toparlanma eğilimlerini sürdürürken savaşlar, bu süreci yeniden baltalıyor. Rusya - Ukrayna, İsrail - Filistin arasındaki çatışmalar, ülkeler arasındaki ticareti bozarken ekonomiyi de derinden etkiliyor. Uluslararası arenada faaliyet gösteren yerli birçok şirket ise bu gibi olayların olumsuz etkisini en aza indirmek için stratejilerini baştan yazıyor. 

Dünyanın farklı bölgelerindeki savaşların Türkiye'nin tekstil, gıda, enerji, otomotiv, mobilya gibi lokomotif sektörlerini olumsuz etkilediğini belirten lüks mobilya markası Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, konuya dair şu açıklamada bulundu:

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerinden hareketle mobilya sektörünün pandemiden bu yana ülke ihracatına ortalama 3,3 milyar dolar katkıda bulunduğu kaydediliyor. Ancak savaşlar, son yıllarda söz konusu bölgelere de yoğun ihracat yapan sektörümüzün de seyrini bozdu. Böylesi bir dönemde, farklı coğrafyalarda yeni pazarlar keşfetmek ve yeni pazarlama stratejileri geliştirmek daha önemli hale geldi. Ortadoğu ve Rusya pazarlarına önemli ölçüde ihracat yapan ve Ukrayna’da da mağazaları bulunan bir marka olarak, biz de yönümüzü bu koşullara bağlı olarak değiştirdik. Amerika ve Afrika pazarlarına açılma kararı aldık.”

“Ortadoğu’daki kayıplarımızı yeni pazarlara açılarak telafi ediyoruz”

İsrail - Filistin savaşının Ortadoğu bölgesinden gelen mobilya talebini kısmen düşürdüğünü söyleyen Murat Erat, bu zorlu döneme karşı aldıkları önlemleri ve oluşturdukları yeni stratejileri şu sözlerle paylaştı:

“Asortie Mobilya olarak, savaşın etkilediği bölgelerdeki kayıplarımızı karşılamaya odaklandık ve yeni pazarlara açılarak ihracatımızı artırma kararı aldık. Bu doğrultuda dijital reklam ve PR çalışmalarımızı da önceliklendiriyoruz” diyerek sözlerini şu şekilde sonlandırdı: 

“Farklı bölgelerde başarı ivmesi yakalamak için oranın demografik ihtiyaçlarına ve tüketici davranışlarına göre özelleştirilmiş reklam çalışmaları yapıyoruz. Böylece lüks mobilyalarımızı daha geniş kitlelere ulaştırıyoruz. Büyümemizi sürdürürken ülke ekonomimize de katkıda bulunuyoruz.”

Hibya Haber Ajansı