Cadılar Bayramı öncesinde Amerika Birleşik Devletleri'nin çeşitli yerlerinde meydana gelen silahlı saldırılar, 11 kişinin ölümü ve 50'den fazla kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı. Bu olaylar, ABD’deki bayram sevincine gölge düşürdü. Bu vakalardan sadece birkaç gün önce, Maine eyaletinde yaşanan başka bir silahlı saldırıda 22 can kaybı yaşandı ve onlarca kişi yaralandı. Florida'nın Tampa şehrinde daha önce gerçekleşen bir saldırıda ise üç kişi hayatını kaybetti, dört kişi yaralandı.

Bu yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan büyük çaplı silahlı saldırıların sayısı 500'ü geçti ve 600'den fazla kişi bu saldırılarda öldü. Böylece, ABD’de silah şiddeti nedeniyle son yıllarda rekor sayıda kişi hayatını kaybetti. Ülkede her yeni saldırı sonrasında, insanlar bir yandan silah kontrolü üzerine yoğun tartışmalar yürütürken, diğer yandan güvenlik eksikliği nedeniyle daha fazla kişi silah satın almaya yöneliyor. Silah sahipliği özgürlüğü toplumsal şiddeti körüklüyor ve bu şiddet silah üretimi ve satışını artırıyor.

Ancak sürekli sorulan bir soru var: Bu tür olaylar nasıl önlenebilir? Bu soru artık çaresiz bir çığlık olmaktan çıkmış, nedeni apaçık ortada olan bir soruya dönüşmüş durumda.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki ana siyasi partinin silah kontrolü konusundaki farklı tutumları, silah meselesini politik bir oyun haline getirdi. Politikacılar, bu konuda daha fazla siyasi kazanım elde etmeye ve rakiplerine darbe vurmaya odaklanıyorlar. Her silahlı saldırı sonrasında kısa süreliğine alevlenen, ancak sonra hızla sönümlenen hararetli tartışmaların  döngüsüne tanık oluyoruz.

Ayrıca, ABD Ulusal Tüfek Birliği gibi çıkar gruplarının siyasi bağışlar ve lobicilik yoluyla politikacıları etkileme çabaları, silah kontrolü çabalarını daha da karmaşık hale getiriyor. Bu durum, sadece sıradan insanların acı çekmesine yol açıyor.

Amerikalı silahlı şiddet araştırmacılarına göre, federal yönetim tarafından finanse edilen silahlı şiddet araştırmalarının yaklaşık yirmi yıldır durdurulması, giderek ABD’yi sorunun çözümünden uzaklaştırıyor.

Eğer bu temel soruna dair dersler çıkarılmazsa, Amerikan halkı silahlı şiddetin gölgesinde yaşamaya devam edecek. Güvenli bir ortamın sağladığı rahatlık olmadan özgürlük nasıl elde edilebilir ki?

Hibya Haber Ajansı