Çeşitli programlardan 15 öğrenciden oluşan BURocket ekibi, üç yıldır geliştirdikleri hibrit roket motorunun ileri testlerini, Boğaziçi Üniversitesi’nden bilim insanı, iş insanı, sanatçı ve öğrencilerin de katılımıyla 4 Kasım’da Kilyos-Sarıtepe Kampüsü’nde yaptı.

“Hedefimiz Türkiye öğrenci irtifa rekorunu kırmak”

Ekip olarak Türkiye’nin uzaydaki geleceğine katkı sağlamak istediklerini ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi ve BURocket Ekip Lideri Mehmet Batuhan Kaya, geliştirmelerin devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

“Uzay inanılmaz bir pazar olmaya başladı. Ticari uzayla beraber artık burası devletlerin tekelinden çıktı. Ticari uzay meselesi Türkiye için de çok kritik bir noktada, gelecekte milli bağımsızlık meselesi haline gelecek. Biz de bu yaklaşımla Boğaziçili bir grup öğrenci olarak Türkiye’nin uzaydaki geleceğine nasıl katkıda bulunabiliriz diye düşünerek uzun vade için belirlediğimiz hedeflerle yola çıktık. Testini yaptığımız bu hibrit motoru da daha güvenli, görece basit olduğu ve yüksek performans sağladığı için tercih ettik. Şu an ortaya çıkan roket motorumuz Boğaziçili öğrenci arkadaşlarımla hocalarımızın danışmanlığı sayesinde hayata geçti.”

İleri testler tamamlandıktan sonra Türkiye öğrenci irtifa rekorunu kırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen BURocket Ekip Lideri Kaya, “Türkiye’de öğrenci irtifa rekorunu geliştirdiğimiz motorla kırmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte hibrit motorun yanı sıra sıvı yakıtlı bir motor için de çalışmalara başladığımızın müjdesini vermek istiyoruz. Öğrenci rekorunun ardından uzaya ve belki de yörüngeye kadar ulaşacak şekilde bu roketlerimizi sistematik bir şekilde geliştireceğiz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı