Yurtiçinde BDDK ve TCBM verileri takip edildi. Kur korumalı mevduatların toplamı 2,92 trilyon TL'ye geriledi. 3 Kasım haftasında KKM'de düşüş 86,2 milyar TL'ye ulaştı. Son 10 haftada KKM'lerde 447 milyar TL gerileme kaydedildi. TCMB’nin brüt rezervleri 3 Kasım haftasında 1,8 milyar dolar artışla 128,4 milyar düzeyine çıkarken, yurt dışı yerleşikler 3 Kasım haftasında hisse tarafında 86 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Böylelikle Ağustos'un ilk haftasından bu yana hisse tarafında en yoğun giriş yaşanmış oldu.

ABD’de dün konuşmasında ekonomi hakkında açıklama yapmaktan kaçınan Powell, bugün sessizliğini bozdu. Powell, para politikasının "kısıtlayıcı bir bölgede" olduğunu ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu söyledi. Ancak aynı zamanda merkez bankasının daha fazla faiz artırımına yönelik seçeneklerini masada tuttuğunu da açıkça belirtti. Bununla birlikte piyasalarda FED’in ilk faiz indirimi beklentisi Mayıs ayından Haziran ayına ötelendi. Hatırlanacağı üzere ABD Ekonomisi üçüncü çeyrekte müthiş bir performans sergileyerek yıllık bazda yaklaşık %5 oranında büyümüştü. İşsizliğin geçen ay daha da yavaşlaması nedeniyle işsizlik oranı Ekim ayında %3,9 ile 2021'den bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Buna rağmen FED yetkililerin son dün günlerde daha şahin görünmesiyle birlikte dikkatli hareket etmeye devam edecektir. Böylece hem birkaç aylık iyi veriler tarafından yanıltılma riski hem de aşırı sıkılaştırma riski minimuma inecektir. Diğer taraftan Fed'in ters repo kolaylığına park edilen para miktarı iki yıldan uzun bir süredir ilk kez 1 trilyon doların altına düştü. Ters repo imkanının hızla azalması, Fed'in bilanço büyüklüğünü küçültmek için ne kadar yolunun kaldığına dair soru işaretlerini artırıyor.

Avrupa’da ise Powell’ın söylemlerine benzer açıklamalar ECB yetkilisi De Guindos’dan geldi. De Guindos’dan gelecek bir kaç ayda enflasyon görünümü etrafında bir takım riskler nedeniyle ihtiyatlı ve dikkatli olmalıyız dedi. Faizlerin düşürülmesi konusunda ise henüz orada değiliz açıklamalarında bulundu. Avrupa’da öncü göstergeler büyüme görünümünün daha önceki tahminlerden biraz daha olumsuz olduğuna işaret ediyor. Bu görünüme rağmen Euro bölgesinde faiz riski henüz masadan kalmış değil. Asya piyasaları haftanın son gününde gerilerken, Powell’ın konuşmalarının rüzgarına kapıldı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %1 düşüşle bir haftanın en düşük seviyesi olan 486,39'a gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi %0,50 düştü.

Petrol fiyatları, bir önceki gün yaşadığı yükselişin ardından bugün açıldıktan sonra çok az değişiklik gösterdi. Ancak İsrail-Hamas çatışmasından kaynaklanan arz kesintilerine ilişkin endişelerin azalması ve talep endişelerinin yeniden ortaya çıkmasıyla üçüncü hafta da geri çekilmesinin devam etmesi bekleniyor. Ocak ayı Brent ham vadeli işlemleri varil başına 80,01 dolarda yatay seyrederken, ABD West Texas Intermediate (WTI) Aralık ham petrol vadeli işlemleri 7 sent düşüşle 75,67 dolar seviyesinde gerçekleşti.

Haftanın son günü yurt içinde sanayi üretimi, işgücü istatistikleri ve inşaat maliyet endeksi gibi önemli veriler bulunuyor. Yurt dışında İngiltere'nin sanayi üretimi ve GSYH rakamları, ABD Michigan tüketici güven endeksinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması da takip edilecek.

Manşette öne çıkanlar

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 85. yılında saygı, özlem ve minnetle anıyoruz...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 3 Kasım haftası itibariyle kur korumalı mevduatların toplamı 2,92 trilyon TL'ye geriledi. Dolar cinsinden KKM büyüklüğü 103,2 milyar dolara düştü.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin Çin'den ayrışma arzusunun olmadığına dikkati çekerek, "Ekonomilerimizin tamamen ayrışması, hem ülkelerimiz hem de dünya için ekonomik açıdan felaket olur." ifadesini kullandı.

Fed Başkanı Jerome Powell IMF panelinde yaptığı konuşmada Fed yetkililerinin enflasyondaki yavaşlamadan memnun olduğunu ancak yeterince kısıtlayıcı politika uyguladıklarından emin olmadıklarını söyledi. Powell Fed’in gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon baskılarının kademeli olarak azalmaya devam ettiğine dair kanıtlar ışığında Fed'in gösterge faiz oranını daha da yükseltmek için acele etmediğini belirtti. Bununla birlikte Powell, Fed yetkililerinin faiz oranlarının henüz enflasyonla savaşı bitirecek kadar yüksek olduğundan "emin olmadıklarını", enflasyonu Fed'in %2'lik hedef seviyesine indirmeye yardımcı olmak için başka bir faiz artışını da göz ardı etmediklerini vurguladı.

ABD'de devam eden işsizlik maaşı başvuruları üst üste yedinci haftada da arttı. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, işsizlik yardımı alanların sayısını gösteren devam eden işsizlik başvuruları 28 Ekim'de sona eren haftada 1,83 milyona yükselerek Nisan ortasından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bloomberg anketindeki beklenti 1,82 milyon düzeyindeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Döviz rezervlerindeki toparlanma devam ediyor. TCMB verilerine göre 3 Kasım haftasında brüt rezervler 128,4 milyar dolar düzeyine çıktı. Bir önceki hafta brüt rezervler 126,6 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Net rezervlerde ise sınırlı da olsa bir geri çekilme izlendi. 3 Kasım haftasında net rezervler 25,1 milyar dolardan 24,7 milyar dolara geriledi.

Yabancı yatırımcı hisse tarafında beş hafta sonra net alıma geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre yurt dışı yerleşik yatırımcılar hissede 86 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Tahvil tarafında ise 27 milyon dolarlık net alım görüldü. Hisse tarafında yaşanan 86 milyon dolarlık net alım Ağustos başından bu yana görülen en yüksek alım oldu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki sivillerin bölgeden ayrılması için saldırılara verilecek her 4 saatlik aranın İsrail tarafından 3 saat önceden duyurulacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Francois Villeroy de Galhau, AMB'nin daha fazla şokla mücadele etmek zorunda kalmadığı sürece faiz oranlarını artırmayacağını söyledi.Fransa Merkez Bankası Başkanı Perşembe günü Radio Classique'e verdiği demeçte, Euro Bölgesi'ndeki enflasyon oranının bir yıl içinde üç kat düşüş yaşadığını ve bazı dalgalanmalara rağmen eğilimin "açıkça aşağı yönlü" olduğunu söyledi.Galhau, AMB'nin geçen yılın Temmuz ayından bu yana gerçekleştirdiği yoğun faiz artırımlarının özellikle enflasyon üzerinde etkili olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda sivillerin korunması gerektiğini belirterek, “Uluslararası hukuka saygı gösterilmelidir” dedi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı