İSTANBUL (AA) - Huawei Türkiye Siber Güvenlik ve Gizlilik Şefi Ömer Faruk Şahin, Türkiye'nin genç yeteneklerine ulaşmak ve onlarla etkileşimde bulunmanın kendileri için inanılmaz bir mutluluk olduğunu belirterek, "Bu projeleri hem gençlerimize hem de ülkemizin geleceğine bir yatırım olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Huawei, genç yeteneklerin Türkiye bilişim ekosistemine kazandırılması yönündeki faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda hayata geçirilen "Huawei AR-GE Buluşması", 8-9 Kasım'da, Gaziantep'te, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Bilişim eğitiminde fırsat eşitliğinin sağlanmasının yanı sıra, öğrencilerin kodlama becerilerinin geliştirilmesinin amaçlandığı etkinlik kapsamında öğrencilere; telekomünikasyon, siber güvenlik, bulut bilişim, Huawei Mobil Servisleri ve bilgisayarlı görü temel eğitimleri verilirken, kariyer oturumları, mülakat simülasyonları ve bulut bilişim alanında uygulamalı eğitim seansları da AR-GE buluşması çerçevesinde hayata geçirilen etkinlikler arasındaydı.

Öğrenciler ayrıca, Huawei AR-GE Buluşması kapsamında, ülkemizin önde gelen bilişim eğitmenlerinden Buğra Ayan’dan, Web3 konusunda temel bir eğitim alma fırsatı da buldu.

Huawei AR-GE Buluşması, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Mustafa Ermiş ve Huawei Türkiye Siber Güvenlik ve Gizlilik Şefi Ömer Faruk Şahin’in konuşmalarıyla başladı.

- "Teknoloji geliştirmeye çalışan genç yeteneklerin gayretlerini her daim destekliyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Gaziantep Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri AŞ'yi kurduklarına dikkati çekti. Şahin, Gaziantep Bilişim AŞ ve GASMEK işbirliğinde bilgi teknolojileri alanında kariyer yapmak isteyen seçilmiş yetenekli öğrencilere yazılım eğitimleri verdiklerini belirtti.

Genç yazılımcılara istihdam sağladıklarına da değinen Şahin, "Ayrıca yine Gaziantep Bilişim AŞ koordinatörlüğünde Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep Teknopark, TARGET TTO, GAÜN Yazılım Topluluğu, AppVentures firması katkılarıyla 'Akıllı Şehir Hackathonu' düzenledik. Akıllı Şehrin değerli gençleri için, 'Genç Dostu Şehir' olarak 'Genç Gaziantep Kart' uygulamamızı devreye aldık. Uygulama sayesinde gençler haberlerden ve fırsatlardan haberdar olabilecekler ve uygulamanın sunduğu ayrıcalıklardan faydalanabilecekler. Bugün burada Huawei AR-GE buluşmasının bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Böyle bir etkinliğin düzenlenmesine vesile olduğu için başta Huawei ailesine ve paydaşlarına teşekkürlerimi sunarım." ifadelerini kullandı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli de teknolojinin günümüzde her alanda her sektörde hayatın merkezine yerleşmiş durumda olduğunu kaydetti. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak, yenilikçi bir vizyonla hareket ettiklerini ve teknoloji geliştirmeye çalışan genç yeteneklerin gayretlerini her daim desteklediklerini aktardı.

Dereli, "Huawei, genç yeteneklerin Türkiye Bilişim Ekosistemi'ne kazandırılması yönünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliği ile etkinlikler düzenliyor. Bu kapsamda düzenlenen etkinliklerden biri olan 'Huawei Ar-Ge Buluşması' ile bilişim eğitiminde fırsat eşitliğinin sağlanmasının yanı sıra, öğrencilerin kodlama becerilerinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Etkinliğin teknoloji ekosistemine fayda sağlamasını ve katma değer üretmesini diliyorum, tüm paydaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu.

- "Türkiye'nin dijital geleceğini hep birlikte inşa edeceğiz"

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz da bölgenin yeni gelişme eksenlerinden biri olan teknoloji odaklı yeni nesil girişimciliğini geliştirmek için, önce ekosistemin altyapıları olan girişimcilik merkezleri kurduklarını ifade etti. Akyılmaz, Huawei ile yapılan bu organizasyonla gençlere teknoloji alanında yeni ufuklar açtıklarını belirtti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Mustafa Ermiş de gençleri geleceğin dijital dünyasına hazırlamak amacıyla, online eğitimlerin ve atölye çalışmaların yanı sıra, birçok ilde gerçekleştirdikleri yazılım kamplarını 81 ilde hayata geçirmeyi hedefledikleri vurguladı.

Ermiş, "Doğru bilgiye ve yerli kaynağa ulaşmanın güçleştiği günümüz dijital dünyasında, rafine bilgiyi sizlere ücretsiz olarak sunmanın gayreti içerisindeyiz. Gençlerimizin teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bireyler olması için, Türkiye'nin dijital geleceğini hep birlikte inşa edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu projeler hem gençlerimize hem de ülkemizin geleceğine bir yatırım"

Huawei Türkiye Siber Güvenlik ve Gizlilik Şefi Ömer Faruk Şahin de gerçekleştirdikleri birçok proje olduğunu hatırlatarak, "Ancak aralarında Huawei Ar-Ge buluşmalarının da yer aldığı 'Bilişim Yetenekleri Geliştirme Projeleri', bizler için ayrı bir yer tutuyor. Türkiye'nin genç yeteneklerine ulaşmak ve onlarla etkileşimde bulunmak, bizim için inanılmaz bir mutluluk. Bu projeleri hem gençlerimize hem de ülkemizin geleceğine bir yatırım olarak görüyoruz. Yapay zekadan bulut bilişime, telekomünikasyondan siber güvenliğe kadar birçok konuda eğitimlerin ve birebir etkileşimlerin yer aldığı, dokuzuncusunu düzenlediğimiz Huawei AR-GE Buluşması'nın Gaziantep'teki gençlerimiz için bir yol gösterici olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Etkinliğin sonunda katılımcı öğrencilere, çekilişle 10 adet Huawei Watch Fit2 akıllı bileklik ve sürpriz hediyeler dağıtıldı. Öğrenciler ayrıca, Huawei AR-GE Buluşması kapsamında, Huawei tarafından geliştirilen 5G AR/VR teknolojilerini deneyimleme şansı da elde etti.