Shanghai’de 10 Kasım Cuma günü sona eren 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı, 78,41 milyar dolarlık bir anlaşma tutarıyla önemli bir kilometre taşı atlamış oldu. Söz konusu sözleşme tutarı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,7 oranında bir artış ifade ediyor. Veriler, fuarın gittikçe yükselen küresel etkisinin altını çizen CIIE Direktör Yardımcısı Sun Chenghai tarafından bir basın brifingi sırasında sunuldu.

Bu yıl gerçekleşen fuara katılan 154 ülke, bölge ve uluslararası örgüt temsilcisi 442 yeni ürün, teknoloji ve hizmet sergiledi. Bu yılki fuarda 11 ülke, ‘ülkelerin sergileme bölgesinde’ boy gösterdi. Sun, bunların Bahreyn, Orta Afrika Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Gambiya, Gine Bissau, Honduras, Mali, Umman, Sierra Leone, Togo ve Zimbabve olduğunu söyledi.

ABD pavyonunda yer alan şirketler, Çin’in Jiangsu, Fujian ve Shenzhen gibi çeşitli eyalet ve şehirlerinden alıcılarla 505 milyon dolarlık mutabakat anlaşmalarına vardı. Afrika’dan 9 ülkesinden gelen 20 ihracatçı şirket ise toplamda 148 milyon dolar değerinde anlaşma imzaladı. Benin’den getirilen ananas ve kaju fıstığı, Etiyopya ve Ruanda’dan gelen kahve ürünleri fuarda yoğun ilgi gördü.

Şirketlerin pavyonlarının bulunduğu bölge, Fortune 500 listesinin 289 üyesini ağırlayarak rekor kırdı. Bu arada bir yaratıcılık odağı olan inovasyon ve geliştirme alanında da 39 ülkeden 300 proje tanıtılarak önceki iki fuarın toplamını aştı.

Fuarın 6'ncısının başarısı dikkate alınarak yedincisinin hazırlıklarına şimdiden başlandı. Şu anda dört adet sözleşme töreninin hazırlığı yapılmış olup yaklaşık 200 firmanın katılım sözü alındı; bu durumda 100 bin metrekareyi aşkın bir sergileme alanının gerekeceği şimdiden belli oldu.

Hibya Haber Ajansı