İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada kent lokantalarında tam 7 bin 500 kişi, 10 Kasım’a özel çıkarılan yemekleri yedi. Büyük Atatürk’ün en sevdiği yemekler, tarhana çorbası, etli kuru fasülye, pirinç pilavı ve cacıktan oluşan menü kısa sürede tükendi. İstanbul kitapçısının raflarını süsleyen Atatürk kitapları daha ilk günden büyük ilgi gördü. Nutuk, Atatürk ve İstanbul, Paşa’nın Rotası, Atatürk Fotoğraflarının Hikayesi, Çalıkuşu gibi çok değerli kitapların yanı sıra Atamızın sevdiği şarkıların yer aldığı CD’ler de indirimli fiyatları ile büyük ilgi gördü. 10-16 Kasım Atatürk Haftası boyunca İstanbul Kitapçılarının yüzde 25’lik indirimi Atatürk kitaplarında uygulanmaya devam edecek. Bahçe marketlerde satışa sunulan çiçekler de satış rekoru kırdı. İlk saatlerde binlerce Atatürk çiçeği satıldı.

İstanbul’un dört bir yanında anma etkinlikleri düzenlendi. İstanbullular büyük kurtarıcıyı gururla andı. Şehrin meydanlarında dün saat 09.05’de hayat bir dakikalığına durdu. Mecidiyeköy meydanında araçlar ve yayalar saygı duruşunda bulundu. Otoyollarda da trafik durdu. #hatırlakalbim giydirmelerinin yer aldığı otobüs ve metrobüsler de İstanbul sokaklarında sefer yaptı. Otobüs ekranlarında #hatırlakalbim sloganı yer aldı.

Atatürk her yerde

Şehrin merkezindeki binalara asılan Atatürk posterleri bu eşsiz saygı görüntüsünü tamamladı. Merkezi binaların üzerinde Atatürk fotoğraflarıyla birlikte #hatırlakalbim sloganıyla birlikte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu imzalı “ Sevgi, saygı ve özlem’le anıyoruz “ panoları yer aldı.

116 bin 746 kişi aynı anda

Atatürk’ün yaşama gözlerini kapattığı saat olan 09.05’te İBB iştiraklerinden Metro İstanbul’un işlettiği 18 hatta anma töreni yapıldı. Trenlerin içinde ve 216 istasyonda o sırada bulunan toplam 116 bin 746 yolcu saygı duruşunda bulundu.Hep bir ağızdan İstiklal Marşı okudu. 

Fikrimin ince gülü

Şehir Hatları iskeleleri ve Metro İstanbul istasyonlarında sokak sanatçıları o gün Atatürk’ün en sevdiği şarkılar olan Bülbülüm Altın Kafeste, Fikrimin İnce Gülü, İki Keklik, Çökertme Türküsü gibi şarkıları İstanbullulara söyledi. 9 Kasım Perşembe günü saat 19.00’da Kabataş’tan hareket eden Paşabahçe Vapuru’nda da Nil İpek İstanbullularla buluşarak sevilen şarkılarını seslendirirken, vapurlarda Atamızın sonsuz hatırıyla yolculara Türk kahvesi ikram edildi.

Hibya Haber Ajansı