Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün Birleşik Arap Emirlikleri’nin talebi üzerine Gazze Şeridi’ndeki insani duruma odaklanılan acil bir toplantı düzenledi.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, toplantıda yaptığı konuşmada, şu anki en acil görevin ateşkesin gerçekleştirilerek savaşa son verilmesi, sivillerin korunması ve malzeme tedarikinin yeniden başlatılması olduğunu belirtti.

Toplantı başlamadan önce, 7 Ekim’den beri meydana gelen çatışmalarda hayatını kaybeden siviller için saygı duruşunda bulundu.

Çinli temsilci Zhang Jun, Gazze’deki durumun sadece bir insani kriz değil, aynı zamanda bir insanlık krizi olduğuna dikkat çekerek, tüm dünyanın artık buna hayır demesi gerektiğini belirtti. Zhang, BMGK’nın az sayıdaki ülkenin ortaya koyduğu engelleri bertaraf ederek sorumlu adımlar atması, adalet ve barışı koruması çağrısında bulundu.

Zhang Jun, ateşkesin Gazze’deki sivillerin hayatta kalması için tek ümit olduğuna işaret ederek, bu nedenle bölgede etkisi olan büyük devletlerin ateşkes hedefine odaklanması çağrısı yaptı.

Çin’in sivillere yönelik her tür şiddet ve saldırıyı kınadığını, Gazze’deki uluslararası hukuka aykırı olan tüm girişimlere karşı çıktığını ve sivillere yönelik toplu cezalandırma girişiminin sonlandırılmasını istediğini belirten Zhang, profesyonel kuruluşların ve donanımın Gazze’ye girişine izin verilmesi ve çocukların kurtarılması için çaba sarf edilmesi, hastaların tedavi görmesinin sağlanmasının önemini vurguladı.

Çinli temsilci, Gazze’nin geleceğinin Filistin halkı tarafından tayin edilmesi ve bunun iki devletli çözüme aykırı olmaması gerektiğini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı