6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda (CIIE) 78 milyar 410 milyon dolar değerinde anlaşmalara imza atılarak rekor kırıldı.

İmzalanan anlaşmaların değeri bir önceki fuara göre yüzde 6,7 arttı.

Shanghai’de dün sona eren fuara dünyanın en büyük 500 şirketinden 289’u dahil olmak üzere toplam 3 bin 486 şirket katıldı.

Fuar kapsamında yeni ürün, yeni teknoloji ve yeni hizmetler alanlarında toplam 442 lansman yapıldı. Ülkelerin açtıkları pavilyonlar, farklı gelişme seviyesindeki ülkeler arasındaki iletişim, işbirliği, karşılıklı yarar ve ortak kazancın gerçekleştirilmesi için önemli bir platform sundu.

CIIE'nin stant alanının genişletilmesi, yeni ürünler piyasaya sürülürken, Çin'deki yatırım düzeninin geliştirilmesi fuarın Çin’in dışa açılmasının ve inovasyonunun bir penceresi olarak özgün cazibesini de yansıttı.

Günümüzde dünya ekonomisinin toparlanmasındaki güçsüzlük ve talepteki zayıflık sürerken, ülkeler gelişme için yeni motivasyonlar keşfetmeyi arzuluyor. Çin tüketici piyasasının devasa potansiyeli, yeni teknolojilerin ve yeni ürünlerin denenmesine imkan tanıdığı gibi, insanlığın zorlukları bilimsel ve teknolojik inovasyon yoluyla göğüslemesi için bir platform yarattı.

CIIE, artık inovatif bir pazar hâline geldi. Son verilere göre, Çinli teknolojik inovasyon kümelerinin sayısı Küresel 100 Teknolojik İnovasyon Kümesi içinde ilk kez dünyada birinci sıraya yükseldi.

Dünyaca ünlü asansör üreticisi Otis China'nın başkanı Sally Loh, Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: 

"Çin hükümeti, yüksek nitelikli ekonomiyi güçlendirmek için bir dizi inovatif ve olumlu politika ileriye sürdü. Çin, ayrıca giderek daha zengin kalifiye personel kaynağına sahip hâle geldi. Bu faktörler, Otis'in Çin'deki araştırma ve geliştirme yatırımları ile inovasyonunu devamlı olarak artırmasına destek oldu.”

Bu yılki fuara ilk kez ABD federal yönetiminden üst düzey yetkililer de katıldı. Ayrıca ABD tarım çevreleri de fuara büyük bir heyet gönderdi.

Farklı ülkelerden basın kuruluşlarının CIIE ile ilgili haberlerinde sıklıkla “dışa açılma” ifadesine rastlandı.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer’in Çin pazarından sorumlu başkanı Jean-Christophe Pointeau, "Çin'in dışa açılma politikası harika, burada şirketler için kayıt işlemleri çok kolay." dedi.

Bu yıl Çin’de reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasının 45’inci, Kuşak ve Yol inisiyatifinin de 10. yıldönümü. Çin (Shanghai) Serbest Ticaret Pilot Bölgesi’ndeki Lingang Yeni Bölgesi tesis edildi, Hainan Serbest Ticaret Limanı inşasına hız verildi, yabancı yatırımlara yönelik negatif listeler sürekli kısaltılıyor, imalatta yabancı yatırımın erişimine yönelik kısıtlamalar tamamen kaldırıldı. Bu tedbirler, Çin’in diğer ülkelerle gelişme fırsatlarını paylaşmak için çabalarını artırdığını ve somut adımlarla taahhütlerini yerine getirmekte olduğunu gösteriyor.

Şu ana kadar yaklaşık 200 şirket, 7. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na katılım anlaşmasını imzaladı.

Şirketlerin Çin piyasasına beslediği güven, CIIE’nin küresel ekonominin geliştirilmesi yönünde sarf ettiği çabalardan, Çin’in yüksek seviyeli dışa açılmaya dayanarak dünyaya yeni fırsatlar sağlama konusunda gösterdiği samimiyetten ve Çin’in açık dünya ekonomisi oluşturulmasına dair kararlılığından kaynaklanıyor.

Hibya Haber Ajansı