Çin Dışişleri Bakanlığı Filistin-İsrail gerginliğini azaltmayı ve barışın sağlanmasını amaçlayan tüm çabalara destek verdiklerini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü olağan basın toplantısında bir gazeteci, Suudi Arabistan’ın evsahipliğinde Suudi Arabistan-Afrika Zirvesi ve  İslam İş Birliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin düzenlendiğini, söz konusu zirvelerde derhal ateşkes sağlanması, sivillerin korunması, Gazze bölgesine yönelik insani yardımların arttırılması, iki devletli çözüm temelinde bağımsız Filistin devletinin kurulması çağrısında bulunulduğunu hatırlatarak, Çin’in bu çağrıyı nasıl değerlendirdiğini sordu.

Bakanlık sözcüsü Mao Ning şu anda Gazze’deki durumun son derece ciddi olduğunun altını çizerek, Çin’in gerginliği azaltmayı ve barışın sağlanmasını amaçlayan tün çabaları desteklediğini kaydetti.

Mao, gerek Suudi Arabistan-Afrika Zirvesi, gerekse  İslam İş Birliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin ateşkesin teşvik edilmesi, sivillerin korunması, insani yardımların arttırılması, iki devletli planının hayata geçirilmesi hususlarında net bir mesaj verdiğini ve bunu olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Mao şunları ekledi:

“Filistin-İsrail çatışmasının patlak vermesinden bu yana Çin ilgili taraflarla sıkı temasta bulunarak, ateşkesin sağlanması ve barışın yeniden tesis edilmesi için çaba harcamaktadır. Çin tarafı, Arap, İslam ve Afrika ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkelerle çatışmanın sonlandırılması konusunda benzer bir tutum sergiliyor. Çin ilgili taraflarla birlikte sivillerin korunması, gerginliğin yumuşatılması, barışçıl görüşmelerin yeniden başlatılması ve barış gerçekleştirilmesi için yorulmadan çaba harcamaya devam edecektir.”

Hibya Haber Ajansı