Yeneroğlu, AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesinde yurt dışı borçlanmayla emekli olanlara tam zamanlı çalışma hakkı tanınması, mobil cihazların kayıtsız kullanım sürelerinin 180 güne çıkartılması ve Türkiye’ye getirilen araçların yurt dışında en az 185 gün kalma şartının 30 güne düşürülmesi konularında verilen vaatler hakkında bir çalışma olup olmadığı ve varsa çalışmaların mevcut durumunu 14 Haziran 2023 tarihinde ilgili bakanlara yönelttiği üç ayrı soru önergesiyle sormuştu.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar tarafından yakından takip edilen vaatlerin durumu hakkındaki soru önergelerinin bakanlar tarafından yanıtlanmaması üzerine Yeneroğlu, üç yeni soru önergesi vererek Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a vatandaşların beklentilerini hatırlattı ve verilen sözlerin ne zaman yerine getirileceğini sordu.

Mobil cihazların kayıtsız kullanım süreleri

AK Parti seçim beyannamesinde yurt dışından getirilen mobil cihazların kayıtsız kullanım sürelerinin 120 günden 180 güne çıkartacağını vaat edilmişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na konu hakkındaki çalışmaların mevcut durumunu sorduğu sorularına yanıt alamayan Yeneroğlu, kanuni bir düzenlemeye dahi gerek olmaksızın ilgili yönetmelikte yapılacak basit bir değişiklikle hayata geçirilebileceğini belirttiği vaadi Uraloğlu’na şu sorularla hatırlattı:

“Yurt dışından getirilen mobil telefonların kullanım süresinin 120 günden 180 güne çıkartılması ile ilgili olarak vaat edilen düzenlemenin ne zaman hayata geçirileceğine dair 14.06.2023 tarihinde Bakanlığınıza yöneltmiş olduğum 7/300 Esas Numaralı soru önergesi Anayasa’nın açık hükmüne rağmen neden yanıtlanmamıştır?"

“Kanuni bir düzenleme gerekmeksizin, Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’te yapılacak basit bir değişiklikle anında hayata geçirilebilecek olan bu düzenleme halen neden yapılmamıştır?”

“Bahsi geçen vaadin gerçekleştirilebilmesi için Bakanlığınız tarafından hangi çalışmalar yürütülmektedir? Bu çalışmaların ayrıntıları nelerdir?”

“İlgili çalışmalar için bir takvim belirlenmiş midir? Belirlenmiş bir takvim mevcutsa kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Verilen söz ne zaman yerine getirilecektir?”

Yurt dışından getirilen araçlara 185 gün şartı

AK Parti’nin verdiği sözlerden bir diğeri de yurt dışındaki vatandaşların yakından takip ettiği konulardan biri olan geçici ithalat kapsamında Türkiye’ye getirilen araçların 730 günlük kalma süresini tamamladıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirilebilmesi için yurt dışında en az 185 gün kalma şartının 30 güne düşürülmesiydi.

Yeneroğlu, konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a yönelttiği 14.06.2023 tarihli soru önergesine yanıt alamaması sebebiyle Bakan Bolat’a cevaplanmayan sorularını ve düzenlemenin halen neden yapılmadığını sordu:

“Geçici ithalat kapsamında olan araçların Türkiye’ye getirilme süresi ile ilgili olarak araçların Türkiye’de belli bir süre kaldıktan sonra yurt dışında kalma süresinin kısaltılması ile ilgili olarak vaat edilen düzenlemenin ne zaman hayata geçirileceğine dair 14.06.2023 tarihinde Bakanlığınıza yöneltmiş olduğum 7/299 Esas Numaralı soru önergesi Anayasa’nın açık hükmüne rağmen neden halen yanıtlanmamıştır?”

“Kanuni bir düzenleme gerekmeksizin, Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği’nde hemen yapılacak bir değişikle hayata geçirilebilecek bu düzenleme halen neden yapılmamıştır?”

“Bahsi geçen vaadin gerçekleştirilebilmesi için Bakanlığınız tarafından hangi çalışmalar yürütülmektedir? Bu çalışmaların ayrıntıları nelerdir?”

“İlgili çalışmalar için bir takvim belirlenmiş midir? Belirlenmiş bir takvim mevcutsa kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Verilen söz ne zaman yerine getirilecektir?”

Yurt dışı borçlanmayla emekli olanlara tam zamanlı çalışma hakkı

AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yurt dışı borçlanması yoluyla emekli olanlara yurt dışında tam zamanlı çalışma hakkı tanınacağının yer aldığına da dikkat çeken Yeneroğlu, geçmişte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a düzenlemenin ne zaman hayata geçirileceği hakkında yönelttiği soru önergesine açıklayıcı bir yanıt verilmediğini ifade ederek Bakan’a çalışmaların detaylarını ve takvimini sordu:

"Yurt dışında yaşayan ve borçlanma yolu ile emekli olan vatandaşlarımıza yurt dışında tam zamanlı çalışma hakkı tanınması ile ilgili olarak vaat edilen düzenleme kapsamında Bakanlığınız tarafından hangi çalışmalar yürütülmektedir? Bu çalışmaların ayrıntıları nelerdir?”

“İlgili çalışmalar için bir takvim belirlenmiş midir? Belirlenmiş bir takvim mevcutsa kamuoyuyla paylaşılacak mıdır? Verilen söz ne zaman yerine getirilecektir?”

Hibya Haber Ajansı