USD/TRY: Dün ABD'de açıklanan ekim TÜFE aylık %0,1 artış beklentilerine karşın yatay gerçekleşti. Yıllık enflasyon da %3,7'den %3,2'ye (Beklenti %3,3) geriledi. Yıllık çekirdek TÜFE verisi de %4,0 (Beklenti %4,1) oldu. Beklentilerden düşük gelen enflasyon verisi Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına yönelik umutları artırdı. Bu kapsamda da ABD on yıllık tahvil faizi yaklaşık 20 baz puan düşerek %4,44'e kadar gerilerken, borsalarda belirgin yükselişler yaşandı. Piyasayı rahatlatan veri sonrasında bugünkü Biden- Xi Jinping görüşmesi öncesinde olumlu sinyaller alınmasıyla risk iştahı pozitif. ABD vadelileri artıda seyrederken, günün geri kalanında söz konusu görüşme dışında bugün ABD perakende satışlar ve ÜFE verisi de takip edilecek. Yurt içinde ise veri gündemi sakin. Fiyatlamalar tarafında ise kurda önemli bir değişiklik yok. Dolar/TL'de kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam ediyor. Dün günü 28,62 seviyesinden tamamlayan kurda bu sabah söz konusu seviyenin hafif üzerinde hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında da bu görüntü devam edebilir.


EUR/USD: Dün ABD'de beklentilerin altında gelen enflasyon verisi dışında Euro Bölgesi'nde açıklanan veriler takip edildi. Euro Bölgesi'nde büyüme yılın 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla beklentilere paralel %0,1 arttı. Diğer yandan, Almanya'da yatırımcı güvenini gösteren ZEW Ekonomik Güven Endeksi Kasım 2023'te de artış kaydetmeye devam etti ve 9,8 puan olarak açıklandı. Fiyatlamalarda ise ABD enflasyonu belirleyici oldu. Veri sonrasında Dolar değer kaybederken, EURUSD paritesi %1,7 oranında yükselerek günü 1,0879 seviyesinden günü tamamladı. Şu aşamada ABD enflasyon verisinin fiyatlanmaya devam edilebileceğini ve paritenin 1,0935 seviyesine kadar yükseliş kaydedebileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde 1,08 bölgesi destek olarak çalışabilir.


XAU/USD: Dün 1.944 - 1.971 seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın, günü %0,9 primle 1.964 seviyesinde tamamladı. ABD'de açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasıyla on yıllık tahvillerde 20 baz puan gerileme görüldü. Bu ortamda yükseliş fırsatı bulan değerli madende pozitif görüntünün devam edebileceğini düşünüyoruz. Bugün ABD'de açıklanacak ÜFE verisinin de beklentilere yakın veya daha düşük gelmesi durumunda değerli madende alımlar güçlenebilir. Teknik seviyelere bakıldığında ise 1.950 seviyesinin üzerinde kalındıkça 1.993 hedefte kalabilir.

 

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı