Dün piyasalarda neler oldu? ABD'de Ekim ayı enflasyon verisi beklentilerin altında açıklandı. Yıllık manşet enflasyon %3,7'den %3,3 olan beklentinin altına %3,2 seviyesine geriledi. Yıllık çekirdek enflasyon verisi ise %4,1'de sabit kalması beklentilerine rağmen %4 seviyesine düşüş gösterdi. ABD enflasyon verilerinin ardından; Aralık ayında büyük ölçüde faiz artırımı beklenmezken, Federal fon faiz vadeli kontratları Fed'in %47,2 ihtimalle Mayıs ayında 25 baz puan faiz indirimini fiyatlamaya başladı. Faiz indirim beklentilerinin öne gelmesi ABD borsalarında alıcılı seyir izlemesinde etkili oldu. Enflasyon verilerinde geri çekilme gerçekleşmiş olsa da, çekirdek enflasyonun Fed'in %2 olan hedefinin üzerinde bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Makroekonomik veri tarafında ise, ABD'de Ekim ayında yıllık enflasyon %3,2 seviyesine geriledi. Ekim ayı TÜFE verisi için piyasa beklentisi aylık bazda %0,1 artışla, yıllık %3,3 seviyesinde bulunuyordu. Eylül'de yıllık enflasyon %3,7 olarak kaydedilmişti. Aylık bazda ise Ekim ayında tüketici fiyatlarında değişim kaydedilmedi. Ekim'de aylık enflasyonun %0,1 olarak gerçekleşmesi öngörülüyordu. Fed'in patikası açısından kritik önemdeki çekirdek göstergeler de beklentilerin altında gerçekleşti. Gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları Ekim'de bir önceki aya göre %0,2 arttı. Bu veride yıllık gerçekleşme ise %4 oldu. Almanya'da yatırımcı güveni verisi ise enerji fiyatları ve enflasyondaki düşüş ile faiz oranlarındaki durumun daha fazla kötüleşmemesinin etkisiyle Kasım’da beklentilerin üzerinde yükseldi. ZEW enstitüsü tarafından hazırlanan beklenti endeksi Ekim ayındaki -1,1 seviyesinden Kasım ayında 9,8'e yükseldi. Beklenti endeksin 5 değerini alması yönündeydi. ABD tahvil getirileri Aralık ayında faiz artırım ihtimalinin düştüğüne dair fiyatlamalarla önemli ölçüde geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,43, 2 yıllık tahvil faizi %4,83 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 14,16 seviyesine geriledi. ABD hisse senedi piyasaları günü alıcılı tamamladı. S&P 500 endeksi %1,91 kazançla 4.495,70 seviyesinden, Nasdaq endeksi %2,37 kazançla 14.094,38 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %1,43 artışla 34.827,70 seviyesinden günü tamamladı. Avrupa borsaları, ABD enflasyon verisinin ardından yükselişle kapandı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,43 puan değer artışıyla 4.292,85 seviyesine yükselirken, FTSE 100 %0,20, CAC 40 %1,39 ve DAX %1,76 değer kazançları ile günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz? Asya-Pasifik piyasaları, zayıf ABD enflasyon verilerinin Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı yönündeki umutları artırmasının ardından alıcılı seyrediyor. Yavaşlayan küresel talep ve artan yurt içi enflasyonun etkisiyle Japonya ekonomisi dört çeyrekten bu yana ilk kez üçüncü çeyrekte küçülme kaydetti. Japonya'nın geçici gayri safi yurt içi hasıla verisi, ekonomistlerin yüzde 0,6'lık düşüş tahminine karşın üçüncü çeyrekte bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 2,1 düştü. Kospi endeksinde %2,12, Shanghai endeksi %0,45, Hang Seng %2,82, Nikkei endeksi %2,38, Endonezya’da %1,41, Nifty 50 endeksinde %0,94 alıcılı seyir takip izleniyor. ABD vadelilerinde ise alıcılı seyir devam ediyor. Bugün ABD tarafında Perakende Satışlar, ÜFE ve New York Empire State İmalat Endeksi verileri takibimizde olacak. Perakende satışlar tarafında Ekim ayı verisi için beklentiler %0,3 azalış göstermesi yönündeyken, bir önceki ayda %0,7 artış kaydedilmişti. ÜFE’nin ise aylık bazda %0,1 artış kaydetmesi beklenirken, Eylül verisi aylık %0,5 artış yönünde gerçekleşmişti. Çekirdek ÜFE’nin de aylık %0,1 artış kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek ÜFE Eylül verisi de %0,3 artış yönünde gerçekleşmişti. New York Empire State İmalat Endeksi verisinin ise -2,1 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, -4,6 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var? Perşembe günü, ABD tarafında Philadelphia FED İmalat endeksi verisini takip edeceğiz. Verinin Kasım ayında bir önceki aya göre 2,5 puan artışla -11,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. AMB Başkanı Lagarde ve AMB Üyelerinden Knot ve Guindos'un konuşması yer alacak. ABD tarafında Cuma günü ise Konut Başlangıçları, İnşaat İzinleri ve Kansas Fed Hizmet Aktivite Endeksi takip edilecek. Ekim ayında konut başlangıçlarının aylık %0,6 azalış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Ekim ayı TÜFE verisi takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,1, yıllık bazda %2,9 artış kaydetmesi bekleniyor. AMB yetkililerinden Villeroy ve AMB Başkanı Lagarde'ın konuşmaları da takip ediliyor olacak.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı