Çin ekonomisinin ekimde büyüme eğiliminin devam ettiği, ekonomi işleyişinin genel istikrarını koruduğu açıklandı. Çin Devlet İstatistik Bürosu Sözcüsü Liu Aihua, bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, ekim ayında Çin ekonomisinin performansına ilişkin bilgileri paylaştı.

Liu Aihua, ekim ayında ülke genelindeki büyük ölçekli endüstriyel katma değerin, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4.6 artış gösterdiğini ve bu oranın bir önceki aya göre yüzde 0.39’luk bir artışa denk geldiğini söyledi. 

Aynı dönemde, hizmet sektörü üretim endeksi (ISP) geçen yıla göre yüzde 7.7 arttı ve bu, bir önceki aya göre yüzde 0.8’lik artış anlamına geliyor. Tüketim mallarının perakende satışları da geçen yılın aynı ayına göre, yüze 7.6 oranında artarak 4 trilyon 333 milyar 300 milyon yuanı buldu.

Bu yılın ilk 10 ayında, ülke genelinde sabit sermaye yatırımları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9 artışla 41 trilyon 940 milyar 900 milyon yuana ulaştı. Ekim ayında, ithalat ve ihracat hacmi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.9 artarak 3 trilyon 541 milyar 700 milyon yuana yükseldi. Ülke genelinde kentsel kesim işsizlik oranı, bir önceki aya kıyasla sabit kalarak yüzde 5 seviyesinde korundu. Ekim ayında, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.2 düşüş gösterdi.

Hibya Haber Ajansı