Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Tuğba Kaman, kış aylarında yaygın olarak tüketilen kış çayları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu olması beklenen bitki çaylarının, kontrolsüz ve rastgele kullanımının ciddi sağlık riskleri taşıdığını vurgulayan Dr. Kaman, özellikle ilaçlarla etkileşebileceklerini ve yan etkilere yol açabileceğini belirtti.

Ekinezya ve hibiscus

Dr. Kaman, soğuk algınlığına ve gribe karşı koruyucu olması beklenen bitki çaylarının başında gelen ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltabileceğini belirtti. Kaman öte yandan  hibiscusun antioksidan, antiviral ve kardiyovasküler faydalar sunarak kışın tercih edilen bitkiler arasında yer aldığını ifade etti.

Meyan kökü ve kekik 

Meyan kökünün bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğuna dikkat çeken Kaman, antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu söyledi.

Meyan kökünün ölçülü olarak tüketilmesi gerektiğine değinen Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, kekiğin solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılabilecek güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu da hatırlattı.

Bitki çaylarının kontrollü kullanımı

Zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirebilen antioksidanlar sebebiyle soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olabilecek bir bitki olduğunu, zencefilin de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antimikrobiyal özellikler içeren soğuk algınlığı ve öksürükte kullanılabildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, bitkisel çayların bazı kişilerde alerjik durumlara yol açabileceğini de ifade etti.

Kontrolsüz ve ölçüsüz kullanımı

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman açıklamasında, “Tüm bu faydalı kullanımların yanı sıra doğal olduğu için sorgusuz sualsiz tüketilebilen bitki çaylarının rastgele, kontrolsüz ve ölçüsüz kullanmasının pek çok zararı da olabilir. Çoğu insan bitkisel çaylar ve yaygın kullanılan reçeteli ilaçlar arasındaki etkileşimleri bilmiyor. Ancak şifalı bitkiler ilaçlarla etkileşime girebilir veya belirli durumlar için uygun olmayabilir.  Bazı bitkiler, kan sulandırıcılar, antikoagülanlar (pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar) ve aspirin ile birleştirildiğinde karaciğer ve böbrek hasarına neden olabiliyor.” sözlerine yer verdi.

Hekime danışmadan kullanılmamalı

İlaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan etkilerinni yaşam için tehdit edici olabileceğine dikkat çeken Kaman, “Özellikle teşhis edilen kronik bir rahatsızlıklar ve düzenli ilaç kullanımı varsa bu duruma ayrıca özen gösterilmeli ve hekime danışmadan bitki çayları kullanılmamalı.” dedi.

Etiketsiz karışım çaylarından kaçının

Piyasada bulunan birçok kış çayı karışımının içeriğinin etiketlenmediğine ve bilinmeyen bitkiler içerebileceğine değinen Dr. Kaman, bu tür çayların alınmaması gerektiğini ve açıkta satılan, nasıl toplandığı ve muhafaza edildiği belli olmayan bitkilerin kullanılmaması uyarısında bulundu.

 

Hibya Haber Ajansı