Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme için geri sayım başladı. CGTN Türk’e konuşan Türk akademisyenlere göre görüşme teklifi ABD’den geldi ve yapılan ön çalışmalar aracılığı ile Çin kendini zirveye hazırladı. Türk akademisyenler buluşmanın küresel sistem açısından önemine vurgu yapıyor.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın görüşmesinin 15 Kasım’da yapılması bekleniyor. 2022 yılında devlet başkanları sıfatıyla Bali kentindeki G20 zirvesinde bir araya gelen liderlerin yapacağı zirve iki ülkelerinin ilişkilerinin yanı sıra uluslararası toplum tarafından da yakından takip ediliyor.

Dr. Barış Adıbelli, CGTN Türk’e yaptığı açıklamada görüşme davetinin Washington yönetiminden geldiğinin altını çizerek, temmuz ayından bu yana ABD’li bakanların, diplomatların ve temsilcilerin Çin’e yaptığı ziyaretleri anımsattı. Bali zirvesinde alınan karşılıklı egemenliğe saygı, uluslararası kutuplaşmadan kaçınma gibi kararların Beyaz Saray tarafından hayata geçirilmediğine dikkat çeken Dr. Barış Adıbelli “Karşılıklı diyalog size ister istemez iki ülkenin çıkar alanlarındaki sürtüşmeleri, yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracak bir müzakere zemini sağlar.” dedi.

Taraflar arasındaki en önemli gündem maddeleri arasında Taiwan adasının olacağı öngörüsünde bulunan Adıbelli masada olacak diğer dosyaları Güney Çin Denizi, ticari ve ekonomik alandaki ihtilaflar, askeri diyalog kanallarının tesis edilmesi, halklar arasındaki iletişimin güçlendirilmesi olarak sıraladı.

“KÜRESEL DÖNÜŞÜMÜN GELECEĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Öğretim Görevlisi Diren Doğan da CGTN Türk için yaptığı değerlendirme ABD’nin daha önce de çeşitli düzeylerde görüşme girişimlerinde bulunduğu hatırlatarak “Bu zirveyi ele alırsak Çin kendini hazır hissettiği için yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu. Doğan önceki denemelerin başarısız olma nedenleri olarak eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taiwan adasının ziyaret etmesini ve iki ülke arasındaki “balon krizini” işaret etti.

“Bu zirve bize taraflar arasında yeni bir sayfa açılıp açılmayacağını gösterecek. Bu kadar kopuş belki de daha hızlı bir birleşmenin işareti olabilir.” diyen akademisyen Diren Doğan zirvenin dünyanın geri kalanı için ne ifade ettiği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Biz şu anda dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderinin, en güçlü 3 ordudan ikisinin bir araya gelmesini hakkında görüşüyoruz. Bu ülkelerin bir araya gelerek küresel sistemdeki sorunları istişare edecekleri dakikaları bekliyoruz. Herkesin bildiği gibi küresel gündem gün geçtikçe değişiyor ve dönüşüyor. Bu dönüşümün nereye gideceği veya nasıl dönüşeceği açısından zirve çok önemli.”

Hibya Haber Ajansı